Neprávem podceňované dvojici Neuburské a Veltlínské červené rané bylo věnováno letní setkání ostravských vínobuditelů. Oběma odrůdám společný je vznik náhodným křížením Veltlínského červeného a Sylvánského zeleného (z pohledu genetiky se tedy jedná o sourozence) a klesající podíl ve výsadbách, který neumožnil jejich samostatné hodnocení…
Každý z přítomných hostů a členů K.A.H.A.N.u předal organizátorům den před soutěží vzorek svého nejlepšího vína některé z uvedených odrůd a do hodnocení byl samozřejmě zařazen vítěz nominačního večera ostravských kardiologů – Veltlínské červené rané 2003 p.s., Moravíno s.r.o. Vzorků Neuburského se nakonec sešlo více než na Valtických vinných trzích, kolekce Veltlínského červeného raného však byla v konečném součtu úspěšnější (a to nebylo pro nedostupnost vzorku zařazeno kdysi vysoce ceněné Veltlínské červené rané 2002 p.s., Vinařství Trpělka & Oulehla).
Hned první (!!) hodnocené víno, svěží a čerstvými hrozny intenzivně vonící Neuburské 2004 kab. (M. Sůkal, Bonus Eventus), se stalo nejúspěšnějším Neuburským a po právu získalo zlatou medaili (8 b.). Dalším nositelem zlatého ocenění a celkovým šampiónem bylo dokonale harmonické, plné a zakulacené Veltlínské červené rané 2003 p.s. (Moravíno s.r.o) s jemnou květinovou vůní, které dosáhlo o půl trestného bodu nižšího mediánu (7,5 b.).
Diplomy za pomyslnou stříbrnou medaili putovaly na Podluží zásluhou jitrocelovým sirupem vonícího „bobuláče“ tolik zatracovaného ročníku – Neuburské 2001 v. z b. (H. Glosová, Collegium Vinitorum) (10 b.) a dvakrát na Mikulovsko (double pro Novosedly !) – jednak za nebývalé plné (s ohledem na kategorii), medové a nekonečně dlouhé Veltlínské červené rané 2004 kab. (Vinařství Kovacs) (11,5 b.), jednak díky Neuburskému 2003 p.s. s vůní červených letních jablíček, vanilky a skořice (Vinařství Kovacs) (12,5 b.).
Dle udělených bodů by nárok na bronz mělo půl tuctu vzorků, restrikce počtu medailí však obvykle platí i v případě soutěží neuznaných MZe. Bez ocenění tak odešli dva favorité – Neuburské 2002 p.s. vonící toastem s máslem a medem a karamelovou dochutí (Springer, Bořetice) (17.5 b.), ale i svěží, plné a dlouhé Neuburské 2000 (Trčka, Starovice) (19 b.). Na bronz naopak dosáhly dvojice – Veltlínské červené rané 2000 p.s. (Moravíno s.r.o.) a Veltlínské červené rané 2002 p.s. (Vinné sklepy Valtice) (14 b.), stejně jako Neuburské 2000 (Znovín Znojmo) a Neuburské 2003 p.s. (R. Tichý, Bonus Eventus) (16 b.). Zatímco prvně zmíněná Večerka voněla medem i vanilkou a na svůj věk zdaleka nevypadala, druhá zabodovala jemnou vůní citrusů a plností chuti. U staršího oříškově nazrálého Neuburského překvapila prázdná sklenička lákavou vůní sušeného sena, mladší vzorek, ač poněkud krátký, získával body (resp. v penalizačním systému dle Vedela trestné body ztrácel) vůní lipového květu a chutí pomerančů.
Zklamalo malinovým kompotem vonící, bohužel málo harmonické Neuburské 2000 (Valihrach, Krumvíř) (24 b.) a svá nejlepší léta za sebou měly oba vzorky z Dolních Kounic (Vinařství Musilovi) – nearomatické, plné a pálivé Neuburské 2000 p.s. (21,5 b.) i Neuburské 1999 p.s. (25 b.), kdysi „salónové“, nyní s nečistými zelnými tóny. Zoufale prázdné a dávno za vrcholem bylo Neuburské 2000 p.s. zlaté barvy a vůně vlašských ořechů (Vinné sklepy Lechovice) (26 b.). Fiaskem skončila premiéra v K.A.H.A.N.u pro vzorek ze Strachotína – Neuburské 2003 (PPS Agro) (27 b.). Ocelově tvrdé víno připomnělo degustátorům vůni Mojita (a některým dokonce slepičí vývar). To jediné soutěžní Veltlínské červené skoré 2003 kab. (Pivnica Orechová) (30 b.) vonělo ananasem, bylo však příliš tenké s nečistou dochutí a na poslední místo je zařadil i hodnotitel z Michalovců.
Snoubení odtajněných vzorků s připraveným menu proběhlo pod taktovkou čtyřhvězdičkového ostravského hotelu ATOM. Sympatizanti Slow Food® mohli pro začátek vyzkoušet třeba kombinaci vítězné Večerky (Moravíno s.r.o.) s koktejlovou variací krevetového salátu a jahod nebo šunkový kornoutek plněný telecí pěnou, zdobený meruňkou a praženou mandlí s úměrně barikovým Neuburským (Springer, Bořetice). Tentýž vzorek doplnil bramborový krém s hříbky a role dodatku jednoho z hlavních chodů, pikantního rizota s houbičkami, připadla svěžímu Neuburskému (M. Sůkal, Bonus Eventus). Grilovaná zelenina s kozím sýrem si příliš nerozuměla se „štrůdl-like“ Neuburským (Vinařství Kovacs), ale mladinká Večerka téhož vinařství byla k medvědím telecím tlapkám zvolena optimálně. Obstál odvážný nápad skloubit švestkový koláč a malinové Neuburské (Valihrach, Krumvíř) i snoubení „bobuláče“ (H. Glosová, Collegium Vinitorum) a tvarohového dortu s čerstvými jahodami.