Brazílie-Rakousko-Morava-Slovensko

Snaha česko-slovenských patriotů a ostravských vínobuditelů znesnadnit pronikání zahraničních vín na náš trh vyzněla naprázdno. Přestože byla prezentace brazilských a rakouských vín netradičně pojatá jako slepá degustace a do hodnocení byly členy K.A.H.A.N.u nominovány taktéž kvartety vzorků Salonu vín ČR a špičkových vinařství východního Slovenska, úspěch slavili zahraniční producenti…

Nejlépe hodnoceným bílým vínem se stal lehčí, avšak harmonický a dlouze doznívající brazilský Gewurtraminer 2004 Classic (Salton) s typickým aroma líčí (11 tr.b. dle Vedela). Pouze horší průměr rozhodl při rovnosti mediánu o druhém místu pro štýrský pomerančově-vanilkový a mohutnější Pinot Gris 2003 (Skoff) (11 tr.b.). Uspěl i „nultý“ vzorek soutěže, voňavý, kořenitý, mírně pálivý (alk. 13 obj.%) Grűner Veltliner 2004 Wechselberg (Eichinger) (14 tr.b.). Těsně pod stupni vítězů skončilo Chardonnay 2003 p.s. (Reisten) s vůní medu a lučních květů, svěží a harmonické i přes vyšší obsah zbytkového cukru (15 tr.b.). Sauvignon 2002 v.z h. (Trpělka & Oulehla) voněl heřmánkem, přízeň porotců dobýval plností a harmonií chuti, byl však poněkud krátký (17 tr.b.). Následovala dvojice do hodnocení ex post zařazených brazilských Makro vzorků : citrusově svěží barikové Chardonnay 2004

Reserva (Miolo) (18 tr.b.) a Sauvignon 2004 Reserva (Miolo) s kontroverzní „zelenou“ vůní (favorit importéra i zástupců velkoobchodu) (19 tr.b.). Většinu hodnotitelů nezaujalo marcipánové, plné a svěží Rulandské šedé 1998 kab. (Orechová) s nečistou vůní sudu (23 tr.b.), ba ani filtračním papírem vonící, kratší a prázdnější Tramín červený 2002 v.z h. (Tibava) (28 tr.b.). Rozčarováním pro Brazilce bylo vyřazení mladšího bratra někdejšího vítěze kategorie Chardonnay du Monde 2002 : Chardonnay 2003 Volpi (Salton) (korek).

Dodatečně byla dovozci zařazena dvojice sladkých bílých vín. Minikategorii ovládlo medové a vyvážené (alk. 9,5 obj.%) Chardonnay 2004 Beerenauslese (Umathum) (14 tr.b.), zatímco vanilkový a dosti ohnivý Muškát (alk. 14 obj.%) oslovil porotce o něco méně : Terranova 2002 Late Harvest (Miolo) (18 tr.b.). Vysvětlením nižší barvy „nultého“ vzorku červených vín budiž anonymita hodnocení, vyšší kyselinky a kratší dochuť by však neomluvila ani znalost odrůdy : Pinot Noir 2004 Reserva (Miolo) (22 tr.b.). Nejvyšší příčku nakonec mezi červenými víny obsadila švestkově-třešňová, lehce barikovaná Blaufränkisch 2003 Hochberg (Wellanschitz) (11 tr.b.). Druhé místo získal dlouze doznívající, mladý a čokoládový Cabernet Sauvignon 2004 (Miolo) z Brazílie (13 tr.b.). Třetí v pořadí bylo plné a harmonické Zweigeltrebe 2003 (Skoff), a to přes náznak těkavých tónů ve vůni (14 tr.b.). Shodné hodnocení (19 tr.b.) si vysloužily oba moravské „salónové“ vzorky : Cabernet Moravia 2002 (Michlovský) s vůní pražené kávy, svěží, ale kratší; a poněkud prázdný Cabernet Sauvignon 2003 (Habánské sklepy) s udivující vůní ústřic. To plně vyzrálý brazilský Cabernet Franc 2000 (Casa Valduga) doplatil na mnohými neoblíbené aroma zpoceného koňského sedla (20 tr.b.). Poslední místa bohužel  opět  patřila  vzorkům  ze  Slovenska.  Jednak  pobledlé  Frankovce  2003  v.z  h.  (Tibava) s travnatou vůní a málo harmonickou chutí (31 tr.b.), jednak tenkému (alk. 11,7 obj.%) Cabernetu Sauvignon 2003 v.z h. (Orechová) výrazných živočišných tónů a ostřejší kyselinky (36 tr.b.).

Enogastronomický večer v ostravském KORAS restaurantu pokračoval snoubením hodnocených vín s lahůdkami   místní   kuchyně.   Předkrmem   byly   králičí   terinka   v bylinkovo-máslovém   těstíčku s rakouským  Pinot  Gris,  keříková rajčata proložená mozzarelou a  Grűner  Veltliner, uzený losos v rajčatové  ciabatte  či  parmská  šunka  s cukrovým  melounem.  Reputaci  si  napravilo  brazilské Chardonnay (druhá láhev pochopitelně bez „korku“) kombinací s galantinou z venkovské kachny. Jako hlavní chod se podávalo zvěřinové ragôut s lesními hříbky a bramborovými kroketkami (vynikající s mladým  brazilským  Cabernetem  Sauvignon)  a  sauté  z kukuřičného  kuřátka  na  Pinot  Noir  s indiánskou rýží. Sladkým moučníkům tentokrát překvapivě slušela sladká vína : domácí hruškový koláč a Muscat Late Harvest; jemné máslové Donuts a Chardonnay Beerenauslese.

 


Hodnocení ve formátu Excel