Nejúspěšnější modré novošlechtění Střední Evropy, semenáč č. 71 dr. Zweigelta z Klosterneuburgu a starší bratranec moravského André a Fratavy, se po bezmála pěti letech opět objevil v hledáčku ostravských vínobuditelů (v lednu 2003 bylo šampiónem Zweigeltrebe 1999 z Vinselektu Michlovský).
Letní setkání členů a příznivců klubu K.A.H.A.N. se odehrálo 16. srpna v ostravském Hotelu Atom a 16 přítomných amatérských degustátorů nominovalo 18 potenciálních šampiónů. Devatenáctým byl vítěz nominačního večera degustační skupiny ostravských kardiologů : Zweigeltrebe 2004 (Helena Mádlová, Velké Bílovice). Hodnotilo se stobodovým systémem OIV se znalostí ročníku, jakostního zatřídění (všechny soutěžní vzorky byly původem z ČR) a deklarovaného zrání v barikových sudech. Vína byla seřazena do dvou kategorií (růžová a červená vína) podle ročníku, obsahu zbytkového cukru a objemového procenta alkoholu. Pro celkové výsledky určující byl medián získaných bodů, v případě rovnosti mediánů u více vzorků byl pomocným kritériem průměr bodových hodnot.
Pomyslnou medaili atakovalo hned „nulté“, společně hodnocené, rosé Zweigeltrebe 2006 kab. (Rodinné vinařství Šebesta), osvěžující víno s výrazným aroma jahod a smetany (81 b.). Jak se později ukázalo, restrikce počtu ocenění jej o diplom připravila… Vysoce nastavenou laťku potvrdil následující vzorek, posuzovaný již samostatně jednotlivými porotci. Víte jak chutná červené Bonpari ? Přesně jako růžové Zweigeltrebe 2006 p.s. (Jaroslav Beneš, Bonus Eventus). Víno s jemnou vůní třešní a limetkovou dochutí se stalo zaslouženým vítězem kategorie růžových vín (82 b.). Ostatní rosés nepotvrdila v dobře klimatizovaném Rudolfově salónku Hotelu Atom pověst osvěžujících nápojů bazénových teras : fermeží vonící Zweigeltrebe 2003 (Réva plus Rakvice) bylo opravdu zralé na rakev (68 b.) a polosladké Zweigeltrebe 2006 p.s. (Vinařství pod Martinkou) až příliš přezrále- jahodové… (76 b.).
Nejmladší červené víno (a přesto už nositel bronzu z prestižní soutěže OIV Muvina Prešov 2007) bylo příjemně svěžím „nultým“ vzorkem kategorie, vonělo po ostružinách a získalo stříbrnou medaili : Zweigeltrebe 2006 v.z h. (Vinařství Krist) (84 b.). O rok starší unavené a jemně naoctělé zemské (22°NM) Zweigeltrebe 2005 (Víno Sýkora) nemělo šanci… (76 b.). Následoval půl tucet více či méně úspěšných pozdních sběrů : bronzové a višňovým kompotem vonící Zweigeltrebe 2005 p.s. (Vinařství Košut) (82 b.), kontroverzní animální (68 až 93 bodů !) Zweigeltrebe 2005 p.s. (Štěpán Maláník, Collegium Vinitorum) (78 b.), skořicové „parádní stolní víno“ Zweigeltrebe 2005 p.s. (Vinařství Kovacs) (77 b.), zklamání večera, naoxidované a prázdné Zweigeltrebe 2005 p.s. (Znovín Znojmo) (66 b.), celkový šampión, plné a harmonické Zweigeltrebe 2005 p.s. (Milan Sůkal, Bonus Eventus), víno až purpurové barvy s vůní borůvek, šlehačky a dlouhotrvající dochutí (86 b.), a konečně nekonfliktní Zweigeltrebe 2005 p.s. (Vinařství Baloun), loni stříbrné v Bruselu a Poysdorfu, letos bronzové v Ostravě… (82 b.).
Nejlepším jakostním vínem bylo kulaté a dobře vyvážené Zweigeltrebe 2004 (Helena Mádlová, Velké Bílovice) s jemnou vanilkovou dochutí (80 b.). Diplom za bronzovou medaili putuje do Moravské Nové Vsi zásluhou vysoké harmonie a kořenitosti Zweigeltrebe 2004 p.s. (Lubomír Glos, Collegium Vinitorum) (83 b.). Deklarované zrání v barikovém sudu nepřispělo k úspěchu velmi málo aromatického, pepřnatého a svěžího Zweigeltrebe 2004 p.s. (Jaroslav Hrdina, Velké Bílovice) (78 b.).
Literární tvrzení o nevhodnosti odrůdy k dlouhodobému zrání mohla vyvrátit série vín ročníku 2003 : Zweigeltrebe 2003 (Vinné sklepy Lechovice) s nízkou barvou a marmeládovými tóny sice neuspělo (76 b.) a Zweigeltrebe 2003 p.s. (Habánské sklepy) nezopakovalo zlatou medaili z předchozího hodnocení K.A.H.A.N.u (79 b.), zástupce Salonu vín ČR 2006/2007 a stříbrný medailista Vinofora
2004, Zweigeltrebe 2003 p.s. (Vinařství Vladimír Tetur), však získal bronzovou medaili (82 b.) a stříbrný medailista Vinofora 2005, barikové až kávové Zweigeltrebe 2003 p.s. (Jan Rajský, Collegium Vinitorum), dokonce medaili stříbrnou (86 b.) !
Enogastronomický večer v ostravském Hotelu Atom završilo snoubení růžových a červených odtajněných soutěžních vzorků s lososem na pomerančích, variacemi plněných oliv, kornoutky z burgundské šunky s doktorovou pěnou, kachními prsíčky a povidlovou omáčkou, telecí kýtou se zeleninovým rizotem, krůtou na divoko s bramborovou roládou a slaninou, jehněčími plátky na rozmarýnu s restovanými brambůrky a hříbky, kokosovým tajemstvím, grilovaným ananasem a nezbytnou pestrou paletou českých a moravských sýrů.