Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů neboli K.A.H.A.N.® vznikl 13. května 2002. Členové klubu pořádají „řádné“ a „mimořádné schůze“ s víny domácí i zahraniční provenience, několikrát do roka organizují „výjezdní zasedání“ do vinorodých krajů a budují tradici mezinárodních konkurzů vín na severu Moravy. Jak probíhají „řádné schůze“ klubu, jehož čestným prezidentem je guru českých a moravských vinařů prof. Vilém Kraus ? Každý z účastníků doručí dle svého názoru ten nejlepší vzorek vína předem stanovené odrůdy a setkání se účastní také vítězný vzorek „nominačního večera“ degustační skupiny ostravských kardiologů. Na úvodní enologicko-ampelografickou přednášku navazuje anonymní hodnocení vín Vedelovým či stobodovým systémem. Po vyhlášení výsledků a „odtajnění“ vzorků přijde na řadu enogastronomický večer věnovaný snoubení vín a pokrmů. Není divu, že právě z Ostravy vzešel jeden z impulsů k založení Slow Food® Moravia. A co všechno prožili ostravští vínobuditelé v pátém roce existence klubu?
Čtvrtý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky známkových vín a kupáží – Cuvée 2006 Ostrava, jediné soutěže vín na severu Moravy, navíc uznané rozhodnutím Ministerstva zemědělství ČR, se uskutečnil zejména díky spolupráci s Hotelem Atom Ostrava a hlavním partnerem Moravskými vinařskými závody. Odborné komise pracovaly tradičně pod vedením prof. ing. Viléma Krause, CSc. a prof. ing. Fedora Malíka, DrSc. Tituly šampióna získalo Roučí 2004 (Vinařství Stapleton – Springer) a Blatnický roháč 2005 (Michal Robek, Viniblat). Vítězem kategorie vína bílá polosuchá se stal klaret Merlot/Rulandské modré 2005 p.s. (Rodinné vinařství Martina Šebesty) a nejlépe hodnoceným vínem růžovým bylo španělské Viňas del Vero Somontano 2005 (BIBO Shoe). Moravským vínům udělila odborná jury celkem 19 medailí (o čtyři více než loni) a více než jedno ocenění obdrželo Vinium Velké Pavlovice, Nové Vinařství a Znovín Znojmo. Mezi zahraničními účastníky pak nejlépe uspěla vína z Brazílie, Španělska, Rakouska a Bulharska.
Prázdninová jednadvacátá řádná schůze se odehrála v KORAS Restaurantu. V hlavní roli se představil Cabernet Moravia, novošlechtění (Cabernet Franc x Zweigeltrebe) Lubomíra Glose. „Zlatý standart“ pana šlechtitele, Cabernet Moravia 2004 p.s., naprosto ovládl hodnocení šestnácti nominovaných vín. Zaujal odrůdově typický, mladý a voňavý Cabernet Moravia 2005 (Vinařství Stanislav Škrobák), Cabernet Moravia 2004 (Vinařství Leoš Horák) s vůní zeleného pepře i marmeládově vyzrálý Cabernet Moravia 2004 (Vinařství Josef Líbal). Ke snoubení s víny byla přichystána kachní jatýrka marinovaná s jablky ve vinném salpikonu, cibulový koláček gratinovaný sýrem D´Or Bleu, do růžová pečený anglický rostbeef podávaný s lehce pikantní peperonátou a pestrý ovocný salát Macedonia.
Výjezdní zasedání zamířilo nejprve do Skalice, někdejšího slovenského hlavního města, k Lacovi Nemčovskému (Frankovka 2005, Rulandské modré 1996), poté na skok do Čajkova za MUDr. Jaromírem Muránim (Pesecká Leánka 2005). Následoval přesun do Kráľovského Chlmca a spolu s MUDr. Štefanem Anderem (Medina 2005) na Tokaj, a to jak stranu maďarskou – Andrássy Pinceszet (Hárslevelű 2000, Tokaji Aszú 4 puttonyos 1999), Tapodi Német Sandor (Kővérszőlő 2003), Den otevřených sklepů Tolcsa; tak slovenskou – Galafruit & Co (Samorodné sladké 1997).
Letní mimořádná schůze byla zasvěcena vínům někdejších vinařských gigantů Ukrajiny a Ruska. Zatímco vína Zakarpatské Ukrajiny byla přinejlepším pitelná (Skilur Zolota Rosa Muskatne), takže přínosem bylo jen blízké poznání hybridu Isabella, vzorky vín z Rostovské (Meždurečenskij Saperavi 2003) a zvláště Krasnodarské oblasti (Myschako Chardonnay 2004) příjemně překvapily.
Irsai Oliver, syn Bratislavského bílého a Čabaňské perly, není jen zdrojem burčáku a chutných hroznů. Sedmnáct vín aromatické maďarské odrůdy bylo hlavní náplní dvaadvacáté řádné schůze v Rudolfově salónku hotelu Atom. Favorizované mladé vzorky předstihl nečekaný archivní šampión Irsai Oliver 2001 (Habánské sklepy). Další pozice zaujal parfémovaný „dámský“ Irsai Oliver 2005 kab. (Vinařství Kovacs), slovenský medailista Muscats du Monde Irsai Oliver 2005 (Víno Matyšák) a překvapivě mohutný „pánský“ Irsai Oliver 2005 kab. (Vinařství Vladimír Tetur). Enogastronomický večer pokračoval kombinováním více či méně úspěšných vín s broskvemi plněnými celerovým salátem, kuřecími nudličkami s ananasem, kokosem a kurkumovou rýží nebo třeba s kaprem na řecký způsob s mandlemi a hrozinkami.
Vína Cabernetu Sauvignon, oblíbeného kultivaru kardinála Richelieu, byla hodnocena v rámci podzimní třiadvacáté řádné schůze. Zlatou medaili vybojoval chilský Marqués de Casa Concha 2004 (Concha y Toro). Nejlepší vína z Moravy, obě jemně barikovaná, byla oceněna stříbrem : Cabernet Sauvignon 2005 p.s. (Vinařství Leoš Horák) a Cabernet Sauvignon 2004 (Helena Glosová, Collegium Vinitorum) a jedna bronzová medaile putovala díky Cabernetu Sauvignon 2002 (Valenta Víno) na Slovensko. Po hodnocení vín ocenili vínobuditelé premiérové kreace nového šéfkuchaře hotelu Atom Otto Kokoszynského, díky kterým se černorybízové, vanilkové a kávové kabernety snoubily s kachními játry a mandlemi, tatarským biftekem z lososa, rostbífovou rolkou s celerovým salátem a ořechy, dušenými husími játry na cibulce s jablky, smaženým bramborákem, zeleninovým špízem, pikantními zvěřinovými nudličkami, anglickým rostbífem, nezbytnou paletou sýrů, ale i nápadem večera : kynutými knedlíky s povidly.
Zimní výjezdní zasedání se jako vždy zaměřilo na mladá vína nového ročníku. Členové K.A.H.A.N.u navštívili člena Bonus Eventus Milana Sůkala (Ryzlink rýnský 2006 v.z h., Zweigeltrebe 2006 p.s.), čestného prezidenta prof. Viléma Krause (Běloočko 2006, Maron 2006), inovativní Nové vinařství (Veltlínské zelené 2006 p.s., Chardonnay 2006 p.s.), zkušeného Lubomíra Glose (Chenin blanc 2006 v.z b., Viognier 2006 v.z b.) a osvědčené Trpělku & Oulehlu (Sauvignon 2006 v.z h.).
Sérii mimořádných schůzí zahájilo setkání s víny Jerezu v sídle K.A.H.A.N.u. Zásadně suché Fino či Amontillado, nebo i sladké cuvée Medium se podávalo s domácími tapas, Cream zaujal „on the rocks“ s plátkem pomeranče a čokoládová zmrzlina polevou z Pedra Ximenéze. U Rotha o měsíc později následovalo bližší seznámení s vinnou kolekcí EGO (Moravské vinařské závody Bzenec), v jejímž čele stálo mohutné a kořenité No.69 (Ryzlink vlašský 2005 v.z h.) a lososově-měděné rosé No.73 (André 2005 p.s.) s udivující plností.
Americké synonymum bílého vína i terč kritiky klubu ABC („Anything but Chardonnay“), tím vším je populární odrůda Chardonnay. Její vína byla předmětem zájmu jarní čtyřiadvacáté řádné schůze v KORAS Restaurantu. Titul šampióna získalo meditativní i „pupíkové“ Chardonnay 2005 v. z b. (Rodinné vinařství Martina Šebesta) a také další příčky patřily vínům z Mikulovska : citrusově svěžímu Chardonnay 2005 p.s. (Moravíno Valtice) a extraktivnímu Chardonnay 2005 p.s. (Vinařství Sonberk) s jemnou vůní manga. Čest znojemské podoblasti bránilo máslové Chardonnay 2005 p.s. (Vinařství Trpělka & Oulehla) a nejlepším vínem Velkopavlovicka bylo „nabouchané“ Chardonnay 2002 v.z h. (Vinařství Springer). Setkání završilo obvyklé snoubení hodnocených vín a připraveného menu, které tentokrát zahrnovalo terinku z norského lososa a žlutoploutvého tuňáka, žampionový krém jemněný smetanou, gratinovaný košíček z máslového těsta gratinovaný sýrem a kuřecí roládu s mozaikou řeckých oliv a křepelčích vajíček.
Kompletní výroční zpráva ke stažení ve formátu pdf zde.