Sauvignon

Když autor textu před lety prezentoval moravská vína na Novém Zélandu, komentovala Sue Courtney, první dáma novozélandských wine-bloggerů, kabinetní Sauvignon 2000 z Vinných sklepů Lechovice následovně: „Pokud na Moravě produkují Sauvignon tak dobrý, jako je tento, měli bychom se mít na pozoru!“. Výsledky hodnocení ostravských vínobuditelů z let 2002, 2008 a 2014 její obavy bohužel nenaplňují. Sauvignon zůstává jedinou odrůdou, kdy tituly šampiónů K.A.H.A.N.u pravidelně míří jinam než k českým a moravským vinařům…

Tři desítky vzorků z devíti zemí posuzovalo letos na sklonku školního roku patnáct porotců ve fascinující vile Crab (arch. Roman Kuba) nedaleko porubského koupaliště. Vzhledem k nezdravému trendu přemíry vín s vyšším zbytkovým cukrem v nabídce našich vinařů byla hodnocena výlučně vína suchá či polosuchá. Kolekce vín nominovaná jednotlivými porotci či úspěchem na nominačním večeru ostravských kardiologů byla z edukativních důvodů doplněna o sérii vzorků reprezentující významné „sauvignonové“ regiony. Hodnotilo se anonymně, pouze se znalostí ročníku, stobodovým systémem dle OIV a pro celkové pořadí určující byl primárně medián, sekundárně pak součet udělených bodů.

Kalibračním vzorkem byl expresivně aromatický (černý bez alias „kočičí moč“) juvenilní Three Wooly Sheep Sauvignon blanc 2013 (Paul Sapin, Nový Zéland) z oblasti Marlborough (83 b.). Šroubovací uzávěr uzavíral již také samostatně posuzovaný Sauvignon 2013 kab. (Ing. Jan Plaček, Moravské Bránice), plnoštíhlý, decentně šalvějový s pikantní dochutí (80 b.). Nejvýše oceněným mladým vínem se stal letos nejúspěšnější (Concours Mondial du Sauvignon, Grand Prix Vinex, Valtické vinné trhy, Georgia International Wine Awards, Oenoforum) moravský Sauvignon 2013 p.s. (Rodinné vinařství Pavel Binder, Rakvice), jehož paletu vůní tropického ovoce (mango, ananas, marakuja) rozvíjela srovnaná, harmonická chuť s perzistentním dozvukem broskví, nektarinek a zeleného hrášku (86 b.). Nezklamal ani vítěz 33. výstavy vín v Přibicích, polosuchý pomerančově-medový Sauvignon 2013 v.z h. (Jan Vybíral, Přibice; 81 b.). Pár kilometrů od břehů Tichého oceánu dozrála Reserva Sauvignon blanc 2013 (Viña Leyda, Chile). Bylo to mohutné víno s hravou kyselinkou, zábleskem zralých citrusů, peckovic, i nečekaných tónů rozkvetlé lípy (82 b.). Grassnitzberg Sauvignon blanc 2013 (Walter Skoff Wein, Rakousko) z oblasti Südsteiermark charakterizoval travnatý buket čerstvě posečené louky, tvrdší a palčivá dochuť (80 b.). Břidlicové podloží severní části Jižního Štýrska prospělo minerálnímu projevu Kitzecker Sauvignonu blanc 2013 (Weingut Wohlmuth, Rakousko), plnějšího vína s nevtíravou vůní bělomasé broskve (84 b.).

O rok starší vzorky uvedl ovocitě-květinový, průměrný a neutrální Nier Sauvignon blanc 2012 (Kaisergarten Tom Nier, Rakousko) z Burgenlandu (80 b.). Živou vodou pro chuťové pohárky a čichové buňky porotců byl triumvirát protinožců, pravda již ne nejmladší. Svůdně rebarborový, černorybízový a vytrvale finišující Marlborough Sauvignon blanc 2012 (Kim Crawford Wines, Nový Zéland) nakonec o bod vydobyl titul letošního šampióna K.A.H.A.N.u (89 b.). Ve všech směrech jednodušší, prvoplánově kopřivový Private Bin Sauvignon blanc 2012 (Villa Maria Estate, Nový Zéland) z nejčastěji oceňovaného novozélandského vinařství zaostal o půl tuctu bodů (83 b.) a mladší adolescentní bratr dvojnásobného šampióna z let 2002 a 2008 Vicar´s Choice Sauvignon blanc 2012 (Saint Clair Family Estate, Nový Zéland), aktuální vítěz nominačního večera ostravských kardiologů, překypující angreštovou přímočarostí, vydoloval v Ostravě stříbro (86 b.). Těžká startovní pozice se stala osudnou pro zlatého medailistu Festwine, velkopavlovický Sauvignon 2012 p.s. (Leoš Horák, Vrbice), medově-mandlové víno s jablíčkovou dochutí (77 b.). Poslední reprezentant Štýrska, Sulz „1STK“ Sauvignon blanc 2012 (Weingut Gross, Rakousko), z jedné z nejteplejších tamních poloh, nabídnul prosté aroma, šťavnatost i dozvuk zralé limetky, což na medaili nestačilo (82 b.). Stříbrem byli honorováni nebezpečně pitelný, broskvičkový, mikulovský Sauvignon 2012 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice; 85 b.) a delikátně marcipánový, hutnější malokarpatský Sauvignon 2012 v.z h. (Víno Mrva & Stanko, Slovensko), jenž obhájil ocenění svého staršího bratra z roku 2008 (85 b.).

Ve stopách unaveného Pullus Sauvignonu 2011 (Ptujska klet, Slovinsko) s parfémem rajčatového listí, chřestu a černého bezu ze slovinského Štajerska (80 b.), sestupoval z vrcholu kořenitě-medový Sauvignon blanc 2011 mor.zem. (Vinařství Krásná hora, Starý Poddvorov) s ostřejší dochutí hořkého grepu (81 b.). Poslední slovo ještě neřekl Terroir Club Sauvignon šedý 2011 p.s. (Znovín Znojmo, a.s.), plnější a kulatější, v úvodu s dotekem broskví, v závěru jemně kopřivový (82 b.). Nositelem jedné ze tří zlatých medailí a nejvýše hodnoceným vzorkem z Moravy se stal postupně se rozvíjející, bohatě strukturovaný Sauvignon 2011 p.s. (Víno Hort, Dobšice), neodolatelně evokující čerstvě otevřenou sklenici angreštového kompotu (88 b.). Stříbro obdržel hluchavkový Sauvignon 2011 jak. (Kolby a.s., Pouzdřany), polosuchý a vyvážený s kouřovými tóny i závanem peprmintu (85 b.).

Nejlepší léta již měli za sebou lehce petrolejový, štíhlejší, slaně minerální Sauvignon 2010 VOC (Ing. Josef Dobrovolný, Nový Šaldorf), připomínající v popelu pečené brambory (80 b.), stejně jako bylinně-šalvějový Sauvignon 2010 p.s. (Ing. Hynek Holánek, Ivaň) s tvrdší kyselinkou (79 b.). Životaschopnost naopak prokázala další dvojice stříbrem oceněných vzorků, jednak citrusově-angreštový, pevný a dlouhý Sauvignon 2010 p.s. (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice; 85 b.), jednak zástupce Salonu vín ČR 2012, Sauvignon 2010 p.s. (Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice), přiměřeně plný s tóny žlutomasé broskve a vanilky (85 b.). O sušené bylinky a mátový čaj obohatil aromatické spektrum posuzovaných vzorků výsledek česko-australské fúze, „dieslinkový“ Sauvignon blanc 2010 (Josef Chromy, Tasmánie; 82 b.).

Archivní vzorky ukázaly, že ne vždy platí rčení: „Sauvignon, do roka a do dne!“. Máslově-hruškovému, tělnatému, ročníkovému cuvée Sauvignon Barrique p.s. (Ing. František Mádl, Velké Bílovice) dominovaly empyreumatické tóny (83 b.). Archaicky vinifikovaný „kravák“ Petit Edelspitz Sauvignon blanc 2009 mor.zem. (Staré Vinařství, Nový Šaldorf) rezonoval heřmánkem, lékořicí, čajem a čerstvým pečivem (84 b.). Nejdelší perspektivu představil více-šampión hodnocení, Sancerre Cuvée Pierre Etienne 2009 (Joseph Mellot, Francie), jehož komplexní aroma rynglí a bělomasých broskví se stopou pepře a skořice, podtrhla opulentní sametová chuť s nekonečnou ozvěnou švestkové bublaniny (88 b.). Nejhezčí vůni prázdné skleničky ale zanechalo adekvátně vyzrálé, hruškově-meruňkové a hebce vanilkové 100% sauvignonové Château Doisy-Daëne 2007 (Pierre et Denis Dubourdieu, Francie) z Bordeaux (86 b.). Typicky kalifornské robustní vysokooktanové (alk. 14,5 % obj.) Napa Valley Fumé Blanc 2007 (Robert Mondavi Winery, Kalifornie) s nečekaně elegantním parfémem hruškového kompotu nenechalo nikoho na samý závěr na pochybách o svém „huge“ potenciálu (86 b.).

 


 

CHAMPION

Marlborough Sauvignon Blanc 2012 (Kim Crawford Wines, Nový Zéland)

ZLATÁ MEDAILE

Sancerre Cuvée Pierre Etienne 2009 (Joseph Mellot, Francie)
Sauvignon 2011 pozdní sběr
(Víno Hort, Dobšice)

STŘÍBRNÁ MEDAILE

Napa Valley Fumé Blanc 2007 (Robert Mondavi Winery, Kalifornie)
Château Doisy-Daëne 2007
(Pierre et Denis Dubourdieu, Francie)
Vicar´s Choice Sauvignon Blanc 2012
(Saint Clair Family Estate, Nový Zéland)
Sauvignon 2013 pozdní sběr
(Rodinné vinařství Pavel Binder, Rakvice)
Sauvignon 2011 jakostní
(Kolby a.s., Pouzdřany)
Sauvignon 2012 výber z hrozna
(Víno Mrva & Stanko, Slovensko)
Sauvignon 2012 pozdní sběr
(Moravíno s.r.o., Valtice)
Sauvignon 2010 pozdní sběr
(Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice)
Sauvignon 2010 pozdní sběr
(Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice)

 

Hodnocení ve formátu Excel