Rulandské bílé

Kultivar ve světě známý pod názvem Pinot blanc, v České republice z moci úřední jako Rulandské bílé a mezi vinaři důvěrně Bílá Burgunda, byl hlavním bodem programu jubilejního třicátého zasedání ostravských vínobuditelů, které se na sklonku prázdnin odehrálo v beskydském hotelu Zlatý Orel. V roce 2004 nadělilo vánoční hodnocení K.A.H.A.N.u (více) Rulandskému bílému 2002 p.s. sur lie (Vinařství  rodiny  Špalkovy) výjimečnou  Velkou  zlatou  medaili,  letos  v srpnu  sklízely  cenné  kovy víceméně suché pozdní sběry ročníků 2006 i 2007 a sladké výběry z hroznů či bobulí ročníku 2005…

Volba  dvanácti  amatérských  hodnotitelů  a  úspěch  v nominačním  večeru  ostravských  kardiologů přisoudily roli potenciálních šampiónů dvaceti vzorkům, které byly dle obsahu zbytkového cukru rozděleny do dvou kategorií (pod a nad 12 g/l). Hodnotilo se stobodovým systémem OIV anonymně, deklarován byl pouze ročník, nikoliv jakostní zatřídění (zařazeno bylo i pár zahraničních vzorků), ani název odrůdy (porotci měli právo nominovat v České republice teoreticky uznané, na Moravě virtuálně přítomné Auxerrois). Finální výsledek každého vzorku vyplynul z mediánu přidělených bodů (bez eliminace krajních hodnot), v případě rovnosti mediánu rozhodoval průměr.

Zlaté medaile byly uděleny dvě („Žádná soutěž přece není spravedlivá, když vítěz může být jeden !“) : Rulandské  bílé  2006  p.s.  (Moravíno, Valtice), oficiální nový šampión klubu  ze  Salonu vín  ČR 2008, omamná vůně hrušek, skořice, tóny vanilky, citrusů, plné, svěží a pikantně rezonující (89 b.); Rulandské  bílé  2006  p.s.  (Klášterní vinné sklepy  Litoměřice), „více-šampión z dvanáctsettrojky“ (pozn.), mohutné, srovnané, typicky chlebovinkové a kytičkou rozmarýnu okořeněné (88 b.).

Pětice diplomů se stříbrným oceněním zamířila k vinařům ze Slovácka, Mikulovska, Znojemska a nové německé spolkové země Saska-Anhaltska. Třetím místem absolutního pořadí se může zásluhou mladistvé svěžesti, doplněné o delikátní mandlovou vůní a perzistentní ananasově-limetkový ocásek, pyšnit Rulandské bílé 2007 p.s. (Čebav, Tvrdonice) (87 b.). Rulandské bílé 2006 p.s. (Vinařství Krist, Milotice) budiž školním příkladem „počítačového“ vína, jemuž nelze než udělit medaili (mj. zlato z Valtických vinných trhů 2005 a bronz z Vinných trhů Pezinok 2007) : atraktivní aroma kandovaného ovoce, svěží kyselinka, nevelký zbytek cukru a dochuť růžového grepu (86,5 b.). Nejlepší z kategorie polosladkých až sladkých vín dělil půl-bod : Legio X Gemina Rulandské bílé 2005 v.z h. (Mikrosvín Mikulov)  s medově-cibulovou vůní,  údernou  plností,  zachovalou  svěžestí  a  dozvukem  sušených meruněk (86 b.); Rulandské bílé 2005 v.z b. (Znovín Znojmo) oceněné pečetí kvality Sélections Mondiales des Vins Canada 2007, nekonečně dlouhé, meditativní nebo chcete-li „pupíkové“ víno s přitažlivou  ovocně-květinovou  vůní  (85,5  b.).  Poslední  z  medailistů,  Karsdorfer  Hohe  Gräte Weissburgunder 2007 trocken (Weingut Luetzkendorf, Bad Kösen), se zrodil nedaleko Lipska, neohromil barvou (vodová) ani vůní (melounová), zabodoval mineralitou, tělnatostí, pikantností a grapefruitovou dochutí (85 b.).

Sedmero  medailových  nadějí  pohaslo  v důsledku  nezbytné  antiinflační  restrikce  počtu  ocenění. Nejblíže ke stříbru (!) dosáhlo podceňované Rulandské bílé 2006 p.s. (Václav Šalša, Kyjov), extraktivní polosuché překvapení s vůní marcipánu a dochutí jablečného štrůdlu (84,5 b.). Svěžest nepostrádalo alespoň na AWC Vienna 2007 stříbrné, středně plné a „horké hrušky Cinema“ evokující Cépage Rulandské bílé 2006 (Nové Vinařství) s medovostí 24º ČNM a ohnivostí 13 % obj. (84 b.). Auxerrois 2007 (Thűringer Weingut, Bad Sulza), východoněmecký reprezentant s rodinou Pinotů spřízněné odrůdy (matka Pinot noir, otec Heunisch, bratranec Chardonnay), nabídl nečekané aroma broskví, hrušek i obligátních citrusů, osvěžení a možná až přílišnou lehkost (84 b.). Polosladké, a přesto harmonické, Rulandské bílé 2006 v.z h. (Vinařství Pavlov), člen Salonu vín ČR 2008, excelovalo  v předmětu  vůně  svůdností  sušených  banánů  a  pomerančové  kůry,  ale  neuspělo v poslední zkoušce pro hořčinku v dochuti (83 b.). To další „slaďák“, Rulandské bílé 2006 p.s. (Vinné sklepy Lechovice), naopak „na nos“ propadl (nízká intenzita, trávové tóny) a „na patro“ vystoupal (plnost, perzistence) (83 b.). Klasické Rulandské bílé 2005 p.s. (Vinné sklepy Valtice), plné a harmonické  s jemnou  vůní  oříšků  (82  b.),  i  archivní  Rulandské  bílé  1998  p.s.  (Vinné  sklepy Lechovice), anýzové aroma, heřmánková chuť (80 b.), neoslinily ani nezklamaly….

…což nelze říct o následujících vzorcích : Olympie Rulandské bílé 2005 v.z h. panenské sklizně (Vinařství Krist, Milotice), předloni zlaté Vinum Juvenale, loni výsluní Salonu vín, letos již náznak spálené gumy a čas na domov důchodců (79 b.); Rulandské bílé 2006 v.z b. (Neoklas Šardice), „bobuláč v sedmičce a 15 obj.% alkoholu, co dodat (78,5 b.); Rulandské bílé 2006 p.s. (Vladimír Hanák, Blatnice pod Sv. Antonínkem), nečistá vůně, útlé tělo, štiplavá dochuť (78,5 b.); Makro víno roku 2004 a „nejtypičtější burgunda“ vánočního hodnocení, Rulandské bílé 2002 p.s. (Modrý sklep, Nový Šaldorf), pozice neobhájilo, chlebovinku nahradily kanálové tóny (76,5 b.); velký zlatý triumf z roku 2004 nenapodobilo Rulandské bílé 2004 p.s. sur lie (Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf), převládaly tóny mléčného karamelu, scházela harmonie (75,5 b.); čestné poslední místo obsadilo Rulandské bílé 2006 kab. (Petr Rychtařík, Slaný – Kvíc), subtilní aroma (ústřice ?) a příliš oxidativní chuť (71 b.).

Enogastronomické setkání v někdejším horském sídle barona A. M. Rothschilda završilo párování odtajněných soutěžních vzorků s míchaným listovým salátem s rajčaty sušenými na slunci a bílým chřestem (plus Auxerrois 2007 Thüringer Weingut), kuřecím salátem se žlutým melounem a zázvorovým medem (plus Rulandské bílé 2006 p.s. Moravíno Valtice), čerstvým sýrem z kroměřížské mlékárny (plus Rulandské bílé v.z h. Mikrosvín Mikulov), kuřecími prsíčky plněnými jedlými kaštany a vepřovou panenkou nadívanou mandlemi (plus Weissburgunder 2007 Weingut Luetzkendorf), pečenými paprikami plněnými balkánským sýrem (plus Rulandské bílé 2006 Nové Vinařství), švýcarským sýrovým špízem (plus Rulandské bílé 2006 v.z h. Vinařství Pavlov) a sladkou tečkou v podobě tvarohové dortu s meruňkovou náplní (plus espresso Julius Meinl).

 


 

Hodnocení ve formátu Excel