Pinot gris v Ostravě

Mimořádná epidemiologická situace zredukovala letošní řádné schůze K.A.H.A.N.u na prázdninovou (původně březnovou) seanci zasvěcenou Pinotu gris alias Rulandskému šedému. Favorizovaný mok Tří mušketýrů hodnotili ostravští vínobuditelé poprvé před 16 lety, šampiónem byl tehdy Miroslav Kovacs z Novosedel, podruhé před 10 lety, to se mohl radovat Milan Sůkal v Novém Poddvorově, a do třetice před pěti lety, kdy triumfoval František Mádl z Velkých Bílovic.

Clarion Congress Hotel Ostrava (dříve Hotel Atom) přivítal za přísných hygienických opatření odvážnou osmici porotců, která spolu s degustační skupinou ostravských kardiologů (ta zasedala již v lednu) nominovala 26 soutěžních vzorků 8 zemí: Česká republika (17), Slovensko (3), Rakousko (1), Německo (1), Itálie (1), Slovinsko (1), Rumunsko (1), Nový Zéland (1). Vzhledem k nezdravě široké nabídce tuzemských vín s vyšším obsahem zbytkového cukru se jednalo výlučně o vína suchá (20) a polosuchá (6). Hodnotilo se anonymně, jen se znalostí ročníku sklizně, stobodovým systémem dle OIV. Vzorky byly porotcům předkládány v sériích po třech (tzv. flight). Pro finální pořadí určující byl primárně medián a sekundárně součet udělených bodů. V souladu s antiinflační restrikcí celkového počtu ocenění nebyly udělovány bronzové medaile. Minimum pro zisk stříbra činilo 84 bodů, zlatou medaili obdržela vína s alespoň 88 body. Trocha statistiky: Jako uzávěry lahví byly nejčastěji použity celokorky (9) a korkové mikrogranuláty DIAM (8), méně často šroubovací uzávěry a dvouploškové korky (obojí 3), výjimečně syntetický Nomacorc (1), skleněný VinoLok (1), ba i archaická zátka z korkové drti (1).

Dva úvodní „flighty“ rezultovaly ve dvě stříbrné medaile. Stalo se tak zásluhou jednak jakostního Rulandského šedého 2019 (Znovín Znojmo a.s.) s buketem lučního kvítí, adekvátní plností a hravou kyselinkou, jednak polosuchého Rulandského šedého 2019 v.z h. (Víno Hruška s.r.o., Blatnička), hutného vína, evokujícího čerstvě rozkrojený pomeranč (obě 84 b.). V závěsu se držel extraktivní, hebký Hawke´s Bay Greyrock Pinot gris 2019 (90 Plus Ltd, Nový Zéland), žhnoucí alkoholem, a taktéž kulatý, marcipánový polosuchý Pinot gris 2019 p.s. (Znovín Znojmo a.s.), završený dochutí zralého grepu (obě 82,5 b.). Polosuché Rulandské šedé 2019 p.s. (Stanislav Konečný, Čejkovice) rozvinulo aroma bylinek i připečené chlebové kůrky, ale doplatilo na nečistý závěr (81 b.). Závan plísně vzápětí odvál ambice úderně svěžího travnatého Rulandského šedého 2019 v.z h. (Rudolf Prchal, Hustopeče; 74 b.). Mimochodem, jako uzávěr byl použit DIAM, tudíž vada korku nepřipadala v úvahu…

Neohromil živější máslový Baden Grauburgunder Spätlese 2018 (Winzerkeller Hex vom Dasenstein, Německo) se štiplavým ocáskem, ani osobitý štíhlejší Pinot gris Biowine 2018 v.z h. (Víno Natural Domin & Kušický s.r.o., Slovensko), jehož pikantní kyselinku snaživě kompenzovalo aroma blízké Amontilladu (oba 80,5 b.). Potenciální bronz zbyl na duo technicky dokonalých robustních vín. Šlo o medailistu Grand Prix Vinex, AWC Vienna a Berliner Wein Trophy, vysokooktanové (alk. 14,5 obj. %) hřejivé Rulandské šedé 2018 v.z h. (Víno Blatel, a.s., Blatnice pod Sv. Antonínkem) s něžnou kyselinkou, dozvukem rynglí a lesního medu (82,5 b.), stejně jako o perspektivní (čti předčasně degustované) minerální Brda Sivi Pinot Classic 2018 (Marjan Simčič, Slovinsko), prezentujícího se filigránským květinovým buketem (83 b.). Stříbrné medaile získal harmonický tandem z Malých Karpat: Komplexní, tělnatý, decentně nektarinkový Pinot gris 2018 v.z h. (VPS-Vinohradníctvo Pavelka a syn s.r.o., Slovensko; 85 b.), jakož i elegantní, díky stopě petroleje atypické Rulandské šedé 2018 v.z h. (Víno Mrva & Stanko a.s., Slovensko), které potvrdilo stříbro AWC Vienna a navázalo tak na svého předchůdce z hodnocení „šeďáků“ r. 2015 (86 b.). Recentní Vinař roku byl honorován zlatou medailí. Postaralo se o ní krásně pitelné, dlouhé a šťavnaté Rulandské šedé 2018 p.s. (Milan Sůkal, Nový Poddvorov), doprovázené jemným buketem rozkvetlé louky (88 b.). Nicméně ocenění nejvyšší putovalo do sousedních Čejkovic. Moravský zemský Pinot gris 2018 (Petr Kočařík, Čejkovice) přetavil v titul šampióna stříbro staršího sourozence, posuzovaného v Ostravě před pěti lety. Na první pohled zaujal zlatavou barvou s oranžovými odlesky, nabídnul pevné tělo i atraktivní vůní, sahající od včelí plástve přes chléb s máslem po bylinkový čaj, a to vše podtrhnul svůdným dotekem vanilky a jablka v županu (89,5 b.).

Všechny vzorky ročníku 2017 ocenili vínobuditelé stříbrem. Počínaje delikátně florálním, na patře mohutným Collio Pinotem grigio 2017 (Primosic s.r.l., Itálie; 84,5 b.), nevyjímaje vyvážené, vstřícně krémové polosuché Rulandské šedé 2017 p.s. (Znovín Znojmo a.s.), stříbrné na Michelangelo Wine & Spirits Awards South Africa (85 b.), konče zástupcem Salonu vín České republiky, jímž bylo plnoštíhlé Rulandské šedé 2017 p.s. (Habánské sklepy, spol. s r.o., Velké Bílovice), pyšnící se ozvěnou manga a kandované pomerančové kůry (85,5 b.). Chlebovince navzdory očekávání nenaplnil přímočarý, spontánně fermentovaný, v sudu školený, nefiltrovaný moravský zemský Pinot gris Rezerva 2016 (Jaroslav Osička, Velké Bílovice; 82 b.). Ještě více zklamalo povadlé, životem znavené Sommelier Select Rulandské šedé 2016 p.s. (Miroslav Majer & Martina Riel-Salvatore; Mádl vinařství s.r.o.), jemuž se osudným stal nelibý odér zmoklé slámy a fermeže (72 b.).

Starší sourozence ověnčené posledně zlatem a stříbrem nenapodobilo barrique Rulandské šedé 2015 v.z h. (Kolby a.s., Pouzdřany), ač bylo plné, vláčné a oříškově vyzrálé (83 b.). Těsně pod medailovou hranicí uvízlo i solidní, subjektivně polosladké, objektivně polosuché Rulandské šedé 2015 v.z h. (Žernosecké vinařství s.r.o., Velké Žernoseky), zahalené v tutti-frutti parfému sušeného tropického ovoce (83 b.). Útlé a navinulé Rulandské šedé 2015 p.s. (ZD Sedlec u Mikulova), orámované adstringentními tóny heřmánkového čaje, mělo být už dávno vypité (80 b.). Totéž platilo pro odkvétající subtilní a poněkud roztěkaný moravský zemský Pinot gris 2014 (Jaroslav Osička, Velké Bílovice; 78,5 b.). Neprosadil se ani rustikální sedmihradský Vin de origine controlată Pinot gris 2014 Sec (Papp Péter, Rumunsko) s nádechem včelího vosku a limetky, diskriminovaný kombinací odéru zatuchlého sklepa a hořčiny ve finiši (77,5 b.). Medaile vybojovala překvapivě nejstarší dvojice archivních vín. Zlatem se zatřpytil expresivní, hruškovým kompotem se skořicí protknutý, perzistentní Pinot gris Barrique Vinice Vejdunky 2013 v.z h. (Vinařství Plešingr, spol. s r.o., Rohatec), mladistvě vyhlížející reprezentant Salonu vín, zlatý již na Grand Prix Vinex i prešovské Muvině (88,5 b.). Ve zkoušce časem rovněž na jedničku obstál opulentní, meruňkově nazrálý, orientálním kořením a rozinkami doznívající Niederösterreich Grauburgunder Reserve 2013 (Weingut Allram, Rakousko), jenž byl už před pěti lety, coby benjamínek, v Ostravě stříbrný (88 b.).

Závěr večera v salónku Beryl Clarion Congress Hotelu se nesl ve znamení snoubení ohodnocených vín s menu zahrnujícím mj. sušená rajčátka s řeckým sýrem a olivami, kachní pršut s luštěninovým ragú a mangem, vepřovou panenku s brusinkami, uzeného pstruha s koprovou okurkou, filé z okouna na špízu se zeleninou, kuřecí prsa v parmské šunce, kolekci sýrů, mango dezert či ovocný košíček.


CHAMPION

Pinot gris 2018 moravské zemské (Petr Kočařík, Čejkovice)

ZLATÁ MEDAILE

Pinot gris Vinice Vejdunky Barrique 2013 výběr z hroznů (Vinařství Plešingr, spol. s r.o., Rohatec)
Niederösterreich Grauburgunder Reserve 2013 (Weingut Allram, Rakousko)
Rulandské šedé 2018 pozdní sběr (Milan Sůkal, Nový Poddvorov)

STŘÍBRNÁ MEDAILE

Rulandské šedé 2018 výber z hrozna (Víno Mrva & Stanko a.s., Slovensko)
Rulandské šedé 2017 pozdní sběr (Habánské sklepy, spol. s r.o., Velké Bílovice)
Pinot gris 2018 výber z hrozna (VPS-Vinohradníctvo Pavelka a syn s.r.o., Slovensko)
Rulandské šedé 2017 pozdní sběr (Znovín Znojmo a.s.)
Collio Pinot grigio 2017 (Primosic s.r.l., Itálie)
Rulandské šedé 2019 jakostní (Znovín Znojmo a.s.)
Rulandské šedé 2019 výběr z hroznů (Víno Hruška s.r.o., Blatnička)

Výsledky hodnocení (PDF)