V současnosti nejběžnější odrůdě našich vinohradů a ve světovém měřítku vůbec nejúspěšnějšímu novošlechtění (Ryzlink rýnský x Madlenka královská) bylo zasvěceno setkání klubu ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. v erbovním sále Zámku Zábřeh. Před čtyřmi lety dominovala hodnocení obvykle nejlépe mladých a svěžích vín odrůdy Műller Thurgau vína z Čech (double pro Žernosecké vinařství !), letos uspěla vína z Moravy a možná překvapivě převážně z předloňské sklizně…
Celkem dvacet vzorků potenciálních šampiónů nominovalo čtrnáct amatérských porotců nebo úspěch v nominačním večeru ostravských kardiologů. Hodnotilo se stobodovým systémem OIV se znalostí ročníku a jakostního zatřídění. O konečném pořadí rozhodoval medián bodů udělených jednotlivými porotci, v případě jeho rovnosti posloužil jako sekundární kritérium průměr bodových hodnot.
Společně posuzovaný „nultý“ vzorek, Műller Thurgau 2007 (Stanislav Vyskočil, Blatnice pod Sv. Antonínkem), splnil očekávání svěžích, voňavých a spíše lehčích vín dané odrůdy, vyznačoval se pikantní kyselinkou a grepovou dochutí (83 b.). Jediný slovenský zástupce, broskvový a dlouze doznívající Műller Thurgau 2007 (Víno Ludvik, Pezinok), vybojoval drtivou převahou hlasů diplom za stříbrnou medaili, přestože dvojice degustátorů odsoudila jeho polosuchý charakter (85,5 b.). Medaile kupodivu nezbyly (diplomy klub zasílá nejen z finančních důvodů nejvýše třetině účastníků) na žádného z dalších zástupců ročníku 2007 : Műller Thurgau 2007 kab. (Víno Škrobák, Čejkovice), připomínající na patře chuť jablka Granny Smith (81 b.), Műller Thurgau 2007 p.s. (Moravské vinařské závody Bzenec), svěží víno s výraznou vůní „zeleného“ jablka (85 b.), jemně muškátový Műller Thurgau 2007 p.s. (Václav Cícha, Blatnice pod Sv. Antonínkem) s hořčinkou v dochuti (79,5 b.), a bohužel „rozkvašený“, a tudíž z hodnocení vyřazený (všechna vína jsou zastoupena pouze jedinou lahví) Műller Thurgau 2007 p.s. (Petr Bíza, Čejkovice).
Tři zlaté medaile uděluje K.A.H.A.N. opravdu výjimečně (nejednou se i šampión honosí maximálně stříbrem), konkurence špičkových „milerek“ ročníku 2006 však jinou alternativu nepřipouštěla : šampiónem v ostr(avsk)ém souboji se stal citrusově svěží, minerální a vanilkově-kořenitý Műller Thurgau 2006 p.s. (Mikrosvín Mikulov) (90 b.) o jediný bod před někdejším vítězem kategorie Vinum Juvenale 2006, nyní již dospělým a pomerančově vyzrálým, stříbrnou medailí China Wine and Spirit Competition 2007 ověnčeným, Műllerem Thurgau 2006 p.s. (Vinařství Baloun, Velké Pavlovice) (89 b.). Třetí pomyslnou „zlatou“ vybojoval neméně líbivý, zřetelně květinový a překvapivě plný Műller Thurgau 2006 kab. (Vinařství Kovacs, Novosedly) evokující vůní prázdné skleničky seno na „ostropcích“ (89 b.).
Stříbrné ocenění získal jak opulentní Műller Thurgau 2006 p.s. (Vinné sklepy Lechovice) s vůní marcipánu i černého bezu (87 b.), tak i univerzálně jemný jakostní Műller Thurgau 2006 (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice) (85,5 b.) a nástupce vítěze redakčního testu MF DNES, Műller Thurgau 2006 p.s. (Moravské vinařské závody Bzenec), plné a harmonické víno s delikátním květinovým aroma (85,5 b.). Bez medaile (ovšem jen díky výše uvedené restrikci) zůstali jakostní Műller Thurgau 2006 (Žernosecké vinařství), ideální doprovod k delšímu posezení s přáteli (82,5 b.), a Műller Thurgau 2006 p.s. (Vinselekt Michlovský), středně plné víno s vyšší kyselinkou a čajovými tóny (81,5 b.).
Jako mávnutím kouzelného proutku naprosto zklamala vína starší dvou let : Műller Thurgau 2005 (Ladislav Musil, Dolní Kounice), nečistá vůně, absence harmonie (73 b.), Műller Thurgau 2005 kab. (Petr Skoupil, Velké Bílovice), oxidázy v chuti, hořčina v dochuti (70,5 b.), Műller Thurgau 2005 p.s. (Moravíno Valtice), před měsícem vítěz nominačního večera, po měsíci unavený propadák („Není láhev jako láhev“) (69 b.), anebo k resuscitaci příhodný, čpavkem zapáchající, Műller Thurgau 2005 p.s. (Ladislav Musil, Dolní Kounice) (68,5 b.). Přísnější měřítko snesli pouze kořenitý jakostní Műller Thurgau 2005 (Vinařství Waldberg, Vrbovec) s jemnými mátovými tóny, účastník loňského Salonu vín ČR (79,5 b.), a ještě v čiré lahvi kdovíkde o další dva roky déle zrající, přesto stále pitelný, Műller Thurgau 2003 v.z h. (Vinné sklepy Valtice) (75,5 b.).
Po sečtení výsledků a odtajnění vzorků následovalo tradiční snoubení hodnocených vín a pokrmů, tentokrát v režii šéfkuchaře Zámku Zábřeh. Na úvod mísa tropického ovoce s měkkými moravskými a domácím kozím sýrem, jako hlavní chod plátky vepřové panenky v libečku na smetanové omáčce s lesním medem a bramborami zapečenými bylinkovým sýrem, a na závěr dezert, sklenka panacotta krému s čerstvými jahodami.