Jura vs. Jerez (& Montilla)

Zápis mimořádné schůze klubu K.A.H.A.N. ze dne 17. 8. 2017

Přítomni: Aleš Gavlas, Monika Horsáková, Jiří Janda, Květoslava Klubková, František Kolařík, Martin Křístek, Petra Křístková, Marian Martynek, Jiří Mladěnka, Vítězslav Novák, Pavel Šebesta


Michel Thibaut Crémant du Jura Rosé NV (Crémant du Jura, Francie) ***½
(vůně marmelády z jahod a černého rybízu, kulatější a příjemně svěží)

Barbadillo Palomino fina 2016 (Vino de la Tierra de Cádiz, Španělsko) *** 
(bazální regionální víno s nevtíravou petrolejovou vůní a kořenitou chutí)

Gonzales Byass Tio Pepe Fino en Rama saca 2017 (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) *****
(nefiltrovaný etalon suchého stylu sherry s typickou vůní Dirty Martini)

Lustau 3 En Rama Manzanilla saca 2017 (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ***½  
(čerstvě stočená heřmánková alternativa fina ze Sanlúcaru de Barrameda)

Bodegas Robles Fino Ecólogico NV (Montilla-Moriles, Španělsko) ****
(nefortifikovaný PX aneb “Jak pod flórem a celokorkem ke květinovému buketu dospěti”)

Jacques Tissot Naturé Savagnin 2014 (Arbois, Francie) ***½
(ouillés čili “dolévaný”, v inoxu překvapivě kreovaný, Brynšt s chlebovinkou)

Luc et Sylvie Boilley Savagnin Tradition 2012 (Côtes du Jura, Francie) ****½ 
(sous voile čili “nedolévaný”, Tramín bílý po montijsku, jak mají místní rádi)

Château d´Arlay Vin Jaune 2009 (Côtes du Jura, Francie) *****
(7 let pod závojem na sudu v mandlově-olivový 100% Savagnin zrající)

Gonzales Byass Viňa AB Amontillado 12 aňos (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ****½
(jantarový, hedvábný a svůdně oříškový výsledek dynamického zrání v Criaderas y Solera)

Gonzales Byass Alfonso Oloroso (Seco) NV (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ****
(ušlechtilou oxidací stvořené, mahagonové, s vůní kandovaných citrusů)

Sánchez Romate Fuego? No Thanks Medium NV (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) *** 
(sladší párty-víno, nejlepší ve whiskovce na ledu s plátkem pomeranče)

Château l´Etoile Vin de Paille 2013 (L´Étoile, Francie) ***½
(francouzská slámovka s vůní jitrocelového sirupu a hraniční čirostí)

Toro Albalá Don P.X. 1987 (Montilla-Moriles, Španělsko) ****
(tekutá Studentská pečeť s tóny lékořice, dokonalá na čokoládové zmrzlině)

Stéphane Tissot Trousseau en Amphore 2016 (Arbois, Francie) ****
(netypicky temná, živočišná a nebezpečně pitelná gruzínsko-jurská fúze)

Domaine de la Pinte Savagnin 2008 (Arbois, Francie) ****½
(“dolévaný” z velkého sudu, opulentní, kouřově vyzrálý a šťavnatě broskvový)

Fruitière Vinicole de Voiteur Macvin du Jura Blanc NV (Macvin du Jura, Francie) ****½
(mošt Chardonnay + pálenka + zrání v sudu = atraktivní mix grapy, medu a hroznů)

Jamón Serrano Gran Reserva, Chorizo Iberico, extra panenský nefiltrovaný olivový olej, Picos camperos con Aceite de Oliva Virgen, olivy Empeltre, Tortilla de Patatas, Bodegas Robles Reducción de Pedro Ximénez & Reducción de Vinagre al Pedro Ximénez, sýry Comté a Morbier, Bodegas Robles Gelatina de Oloroso & Gelatina de Pedro Ximénez & Gelatina de Vinagre Pedro Ximénez  

Jerez (PDF)
Montilla (PDF)