Zápis mimořádné schůze klubu K.A.H.A.N. ze dne 17. 8. 2017
Přítomni: Aleš Gavlas, Monika Horsáková, Jiří Janda, Květoslava Klubková, František Kolařík, Martin Křístek, Petra Křístková, Marian Martynek, Jiří Mladěnka, Vítězslav Novák, Pavel Šebesta
– Michel Thibaut Crémant du Jura Rosé NV (Crémant du Jura, Francie) ***½
(vůně marmelády z jahod a černého rybízu, kulatější a příjemně svěží)
– Barbadillo Palomino fina 2016 (Vino de la Tierra de Cádiz, Španělsko) ***
(bazální regionální víno s nevtíravou petrolejovou vůní a kořenitou chutí)
– Gonzales Byass Tio Pepe Fino en Rama saca 2017 (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) *****
(nefiltrovaný etalon suchého stylu sherry s typickou vůní Dirty Martini)
– Lustau 3 En Rama Manzanilla saca 2017 (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ***½
(čerstvě stočená heřmánková alternativa fina ze Sanlúcaru de Barrameda)
– Bodegas Robles Fino Ecólogico NV (Montilla-Moriles, Španělsko) ****
(nefortifikovaný PX aneb „Jak pod flórem a celokorkem ke květinovému buketu dospěti“)
– Jacques Tissot Naturé Savagnin 2014 (Arbois, Francie) ***½
(ouillés čili „dolévaný“, v inoxu překvapivě kreovaný, Brynšt s chlebovinkou)
– Luc et Sylvie Boilley Savagnin Tradition 2012 (Côtes du Jura, Francie) ****½
(sous voile čili „nedolévaný“, Tramín bílý po montijsku, jak mají místní rádi)
– Château d´Arlay Vin Jaune 2009 (Côtes du Jura, Francie) *****
(7 let pod závojem na sudu v mandlově-olivový 100% Savagnin zrající)
– Gonzales Byass Viňa AB Amontillado 12 aňos (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ****½
(jantarový, hedvábný a svůdně oříškový výsledek dynamického zrání v Criaderas y Solera)
– Gonzales Byass Alfonso Oloroso (Seco) NV (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ****
(ušlechtilou oxidací stvořené, mahagonové, s vůní kandovaných citrusů)
– Sánchez Romate Fuego? No Thanks Medium NV (Xeres-Jerez-Sherry, Španělsko) ***
(sladší párty-víno, nejlepší ve whiskovce na ledu s plátkem pomeranče)
– Château l´Etoile Vin de Paille 2013 (L´Étoile, Francie) ***½
(francouzská slámovka s vůní jitrocelového sirupu a hraniční čirostí)
– Toro Albalá Don P.X. 1987 (Montilla-Moriles, Španělsko) ****
(tekutá Studentská pečeť s tóny lékořice, dokonalá na čokoládové zmrzlině)
– Stéphane Tissot Trousseau en Amphore 2016 (Arbois, Francie) ****
(netypicky temná, živočišná a nebezpečně pitelná gruzínsko-jurská fúze)
– Domaine de la Pinte Savagnin 2008 (Arbois, Francie) ****½
(„dolévaný“ z velkého sudu, opulentní, kouřově vyzrálý a šťavnatě broskvový)
– Fruitière Vinicole de Voiteur Macvin du Jura Blanc NV (Macvin du Jura, Francie) ****½
(mošt Chardonnay + pálenka + zrání v sudu = atraktivní mix grapy, medu a hroznů)
– Jamón Serrano Gran Reserva, Chorizo Iberico, extra panenský nefiltrovaný olivový olej, Picos camperos con Aceite de Oliva Virgen, olivy Empeltre, Tortilla de Patatas, Bodegas Robles Reducción de Pedro Ximénez & Reducción de Vinagre al Pedro Ximénez, sýry Comté a Morbier, Bodegas Robles Gelatina de Oloroso & Gelatina de Pedro Ximénez & Gelatina de Vinagre Pedro Ximénez