Cabernet Moravia

V pořadí třetí ze šesti velkých zlatých medailí udělených za deset let působení klubu K.A.H.A.N. získal v červnu roku 2006 v restaurantu Koras Cabernet Moravia 2004 Heleny Glosové z Moravské Nové Vsi. Velké překvapení to nebylo. Populární modré novošlechtění s marketinkově geniálním, i když pro cizince poněkud zavádějícím názvem vyšlechtil r. 1975 křížením Cabernetu franc a Zweigeltrebe její manžel a guru neoveských vinařů Lubomír Glos.

Předvánoční setkání ostravských vínobuditelů se odehrálo v Harendě u Barborky, někdejší hornické kantýně dolu Anselm. Čtrnáct porotců po dobu tří hodin soudilo tři desítky nominovaných vín. Hodnotilo se anonymně stobodovou stupnicí, pouze se znalostí ročníku a jakostního zatřídění. Pořadí určoval medián bodů, sekundárním kritériem byl bodový součet. Vysokou laťku nasadil už společně posuzovaný tzv. kalibrační vzorek. Moravský zemský Cabernet Moravia 2011 (Lubomír Celnar, Vranovice), jehož hrozny dosáhly cukernatosti 21 °NM, zaujal nachovou barvou, třešňovou vůní a sympatickou svěžestí (82 b.). Purpurově zbarvený Cabernet Moravia 2011 (Michal Gréger, Rakvice) byl o něco méně aromatický, útlejší a ježatější (79,5 b.). Ze stejné vinařské trati Kozí horky pocházel plnoštíhlý Cabernet Moravia 2011 (Vladimír Minařík, Rakvice). Byl zahalen do ještě temnějšího roucha s fialovými odlesky a jeho aroma připomínalo jahodový pohár se šlehačkou (83 b.). Slovácký Cabernet Moravia 2011 (Vinařství Maláník-Osička s.r.o., Mikulčice), nositel zlata Víno Bojnice a tří korunek Krále vín České republiky, doprovázely tóny černého pepře, červené papriky i jemná vůně podhoubí (82 b.). Medailové pozice atakoval rovněž Cabernet Moravia 2011 (Patria Kobylí a.s.), vyrovnané víno s květinovým buketem a lákavým poměrem ceny a kvality, ověnčené již stříbrnou medailí Národní soutěže vín velkopavlovické podoblasti (82,5 b.). Spodní příčky žebříčku obsadili tak trochu připálený pelargoniový Cabernet Moravia 2011 p.s. (Naturvini s.r.o., Bavory; 76,5 b.) a nepřesvědčivý Cabernet Moravia 2011 p.s. (BMVinařství s.r.o., Tvrdonice) s aromatickým spektrem evokujícím laciný jahodový čaj a cihlovou barvou, která neodpovídala ročníku ani odrůdě (66,5 b.). Pozitivně naopak překvapil Cabernet Moravia 2011 p.s. (Vinařství Procházka, Valtice), neubližné „ideální džbánkové víno“ temně rubínové barvy (81 b.). Premiantem ročníku se stal Cabernet Moravia 2011 p.s. (ing. Karel Válka, Nosislav), prezentující se hlubokou granátovou barvou a delikátní vůní lesního ovoce, višní a lékořice (85 b.). Vinařskou obec Vrbice reprezentovali zlatý medailista z Poysdorfu i Litoměřic, borůvkově-vanilkový i lehce živočišný Cabernet Moravia 2011 p.s. (Bronislav Vajbar, Rakvice), jehož taninová struktura dávala tušit dlouhověkost (80 b.), spolu s brusinkově-ostružinovým Cabernetem Moravia 2011 p.s. (Leoš Horák, Vrbice), příjemným vínem v nejlepších letech, bronzovým z velkopavlovického předkola Národní soutěže vín (83,5 b.).

Jediný hlas chyběl ke stříbru kontraverznímu opulentnímu Cabernetu Moravia 2010 kab. (Vinselekt Michlovský a.s.) s mírně animální vůní, vyváženou chutí a ohnivějším dozvukem (82,5 b.). Žádná medaile nezbyla pro mešní Cabernet Moravia 2010 p.s. (Vinařství Proqin, Velké Němčice), který zavoněl po přezrálých třešních, avšak jeho kyselinka byla až příliš pikantní (79,5 b.). Loňské zlato z Poysdorfu v Ostravě neobhájil svůdně povidlový a současně juvenilně svěží Cabernet Moravia 2010 p.s. (Miroslava Balounová, Velké Pavlovice; 81 b.). Cabernet Moravia 2009 (Vinařství Maláník-Osička s.r.o., Mikulčice), bronzový z Víno Bojnice, získal zásluhou nevtíravé květinové vůně a perzistentní kávové dochuti stejný počet bodů jako jeho o dva roky mladší sourozenec (82 b.). Bronzovou medaili, tak jako v Národní soutěži vín slovácké podoblasti, vybojoval na severu Moravy zástupce aktuálního Salonu vín, atraktivní Cabernet Moravia 2009 (Vojtěch Jestřáb, Dubňany) parfémovaný granátovým jablkem (alias žvýkačka Pedro) a karamelovým dozníváním (83,5 b.). Shodného výsledku dosáhl moravský zemský Cabernet Moravia 2009 (Víno Hruška s.r.o., Blatnice), víno jiskrně rubínové, ve vůni upomínající švestky a v chuti rozinky, které již letos získalo stříbrnou medaili v Piešťanech (83,5 b.). Extravagantně aromatický Cabernet Moravia 2009 (Jan Rajský, Moravská Nová Ves) připravila o vyšší ohodnocení jen přemíra empyreumatických tónů v nekonečné dochuti (80 b.). Stříbro obdržel zřetelně černorybízový Cabernet Moravia 2009 p.s. (Michal Gréger, Rakvice), nositel zlaté medaile Národní soutěže vín velkopavlovické podoblasti a reprezentant loňského ročníku Salonu vín (86 b.). Zlatého medailistu AWC Vienna, Cabernet Moravia 2009 p.s. (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves), provázelo subtilní aroma lineckého těsta, lískových oříšků, dotek kakaa, hutnost a sametové taniny (83 b.). Zlato ostravských vínobuditelů nicméně získal granátový, smetanově-čokoládový a dokonale vyzrálý Cabernet Moravia 2009 p.s. (ing. Luděk Botur, Strážnice), přestože dospíval pod plastovou zátkou a doporučená doba zrání dle etikety činila pouze 1 rok (88 b.).

Dávno vypitá měla být někdejší Perla vinic, Cabernet Moravia 2008 (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), nyní v doprovodu mužné vůně dehtu a zpoceného koňského sedla (78 b.). Cabernet Moravia 2008 (Jan Rajský, Moravská Nová Ves) byl ve srovnání se svým o rok mladším bratrem méně provokativní ve vůni (ovoce, sušené hříbky, trocha vanilky) a pochopitelně vyzrálejší v chuti (82,5 b.). Na Podluží putoval diplom se stříbrným oceněním za extraktivní navinule višňový Cabernet Moravia 2008 p.s. (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves), který byl do Salonu vín zařazen předloni (84 b.). Příliš vysoko visely medaile pro zprvu bezinkový, po chvíli mátově-anýzový Cabernet Moravia 2007 p.s. (Josef Valihrach, Krumvíř) rubínového šatu s cihlovými reflexy a dozvukem bylinkového čaje (80,5 b.). Ta nejlepší, zlatými medailemi honorovaná vína, však teprve následovala. Cabernet Moravia 2007 p.s. (Helena Glosová, Moravská Nová Ves) ze Staré hory nabídnul sytější barvu, decentní vůni kávy a tabáku, mohutnost, harmonii a šťavnatou dochuť (88,5 b.). Šampión ostravských vínobuditelů obdržel jen o půl bodu více. Cabernet Moravia 2007 p.s. (Jan Sečkář, Moravská Nová Ves) byl ve vůni elegantní vanilkově-čokoládový i černorybízový, v ústech opulentní i svěží a jeho dochuti dominovalo kandované ovoce (89 b.). Očekávání nenaplnil snad příliš decentně aromatický (otevřen čtyři hodiny před hodnocením) Cabernet Moravia 2006 p.s. (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves) s neutuchající dochutí rozinek (78 b.). Závěrečná dvojice vín se stala laureátem stříbrných medailí: Cabernet Moravia 2005 p.s. (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves) pro vyzrálý buket datlí, sušených švestek, lékořice i hořké čokolády (84,5 b.) a Cabernet Moravia 2004 p.s. (Helena Glosová, Moravská Nová Ves) díky překvapivé kompozici vůně i chuti sahající od krémového Ostraváčku přes misku drobného zahradního ovoce po šálek cappuccina (84,5 b.).

Po vyhlášení výsledků byl enogastronomický večer završen snoubením soutěžních vzorků s pokrmy (mj. zvěřinová paštika, chlebové krutonky s tatarským biftekem, dančí ragú se špekovými knedlíky, grilované uzené špízky a míchaný salát s rokfórovým dresinkem), které místním vínobuditelům a příznivcům Slow Food Moravia® připravili chef de chef Zdeněk Voznica st. a kolektiv Harendy u Barborky.

 


 

CHAMPION

Cabernet Moravia 2007 pozdní sběr (Jan Sečkář, Moravská Nová Ves)

ZLATÁ MEDAILE

Cabernet Moravia 2007 pozdní sběr (Helena Glosová, Moravská Nová Ves)
Cabernet Moravia 2009 pozdní sběr
(ing. Luděk Botur, Strážnice)

STŘÍBRNÁ MEDAILE

Cabernet Moravia 2009 pozdní sběr (Michal Gréger, Rakvice)
Cabernet Moravia 2011 pozdní sběr
(ing. Karel Válka, Nosislav)
Cabernet Moravia 2004 pozdní sběr
(Helena Glosová, Moravská Nová Ves)
Cabernet Moravia 2005 pozdní sběr
(Lubomír Glos, Moravská Nová Ves)
Cabernet Moravia 2008 pozdní sběr
(Lubomír Glos, Moravská Nová Ves)

BRONZOVÁ MEDAILE

Cabernet Moravia 2011 pozdní sběr (Leoš Horák, Vrbice)
Cabernet Moravia 2009 jakostní
(Vojtěch Jestřáb, Dubňany)
Cabernet Moravia 2009 moravské zemské
(Víno Hruška s.r.o., Blatnička)

 

Hodnocení ve formátu Excel