Rulandské modré

Po letních ochutnávkách nezvyklých vín Tibetu, Egypta a zemí Beneluxu obrátili ostravští vínobuditelé pozornost k vínům místní provenience. Tématem na říjnový enogastronomický večer byla odrůda vysazovaná zásluhou Karla IV. v Čechách již od XIV. století – původně Roučí či Burgunda modrá, dnes poněkud nepřesně Rulandské modré či celosvětově Pinot Noir. Třináctému setkání Klubu Amatérských Hodnotitelů Alkoholických Nápojů (K.A.H.A.N.) předcházely dva nominační večery. Patnáctka členů klubu a jejich hostů nominovala do hlavní soutěže své favority. Anonymní hodnocení stobodovým systémem u nekulatého stolu restaurantu Bílý Havran následně rozhodlo o titulu šampióna.

Stejně jako v nominačním večeru ostravských kardiologů a odrůdové degustaci vinného sklepa U Staré Herty slavil vítězství Vladimír Tetur z Velkých Bílovic – Rulandské modré 2002 výběr (88 b.). Medaili stříbrnou vybojovalo Moravíno Valtice – Rulandské modré 2002 p.s. (87 b.). Úspěch Ludvíka Budína (Moravíno Valtice) potvrdil třetí nejvýše hodnocený vzorek soutěže – Rulandské modré 2000 (83.5 b.). Další bronzové medaile získala společnost Patria Kobylí – Rulandské modré 1993 (83 b.) a prof. Vilém Kraus – Roučí 1999 (80.5 b.). Stopy těkavých kyselin ve vůni připravily o cenné body Rulandské modré 2002 výběr Romana Beneše z Hrušek (78.5 b.). Druhý vzorek Romana Beneše (Bonus Eventus) by k dokonalosti potřeboval ještě pár měsíců zrání navíc – Rulandské modré 2003 výběr (72 b.). Nejvíce rozporuplné hodnocení si odnesl Lubomír Glos (Collegium Vinitorum) – Rulandské modré 1997 pozdní sběr (73.5 b.). Animální a venkovské tóny vyzrálé Burgundy vedly k nevídanému nesouladu porotců (48…94 b. !!). Velmi vyrovnané, přesto jen průměrné bodové hodnoty byly uděleny vzorkům Milana Sůkala (Bonus Eventus) – Rulandské modré 2002 p.s. (72 b.) a Vinařství Kovacs – Rulandské modré 1999 (65 b.). U posledně jmenovaného opět přičiněním  omamného  aromatu  těkavých  kyselin…  Hlasování  o  vyřazení  přežilo  víno  Českého vinařství Chrámce – Rulandské modré 2000 výběr (65 b.). Šest degustátorů poukazovalo na přítomnost korku ve vůni ! Bohužel, každý vzorek je v soutěži zastoupen jedinou lahví… Zklamáním bylo z vrcholu sklouzávající druhé víno Vladimíra Tetura – Rulandské modré 2000 p.s. (69.5 b.) i naoxidovaná vína bývalé mutěnické vinařské oblasti – Veverkovo Rulandské modré 2002 p.s. (65 b.) a Rulandské modré 2000 p.s. (63.5 b.)   Zemědělské a.s. Čejkovice.

Po sečtení bodů, vypočtení mediánu   a   vyhlášení   výsledků   následovalo   snoubení   „odtajněných“   vzorků   s pokrmy.   Na prezentovaná vína a amatérské degustátory čekaly tyčinky „Grissini“ s parmskou šunkou (vhodné k Roučí prof. Krause), olivy s bylinkami (nejlépe ke konzumaci bez vína), jehněčí kotletky v barevné krustě (např. s vínem Milana Sůkala), Stroganoff z hovězí svíčkové s dušenou rýží (ideální k mladému vzorku Romana Beneše), králíčí hřbet na šalvěji s máslovými noky (výborný k čemukoliv), nezbytná sýrová  variace s modrým hroznem  („Pinot  Noir“  z Hypernovy) a  odvážné červenorybízové žervé v podzimním aranžmá.

 

 

 

 


Hodnocení ve formátu Excel