Rozvětvená rodina muškátových odrůd révy vinné zahrnuje kultivary širokého spektra barev a nejrůznějšího původu. Ochutnat lze vína či hrozny muškátů bílých, žlutých, růžových, hnědých, černých, alexandrijských, moravských, oděských, hamburských, jen ne těch převislých…
Před šesti lety, při prvním hodnocení ostravskými vínobuditeli, slavilo výjimečný „double“ (zlatá a stříbrná medaile) vinařství Heleny a Lubomíra Glosových z Moravské Nové Vsi (zásluhou výběrů z hroznů a bobulí Muškátů moravských sklizní 2000 a 2001). V červnu 2009 bylo do role potenciálních šampionů tuctem amatérských hodnotitelů nominováno 17 vín z rodiny Muškátů. Hodnocení proběhlo v Rudolfově salonku Clarion Congress Hotelu Ostrava (dříve Hotel Atom) 100bodovým systémem podle OIV, a to bez deklarace odrůdy (Muškát moravský, Muškát Ottonel, Muškát žlutý) a jakostního zatřídění (zachování anonymity země původu). Soutěžní vzorky byly rozděleny do dvou kategorií: vína suchá a polosuchá, vína polosladká a sladká. Pro konečné pořadí určující byl medián udělených bodů (v případě jeho rovnosti bodový součet).
Společně hodnoceným „kalibračním“ vzorkem byl Muškát moravský 2008 kab. (Leoš Horák, Vrbice). Vyznačoval se bledě žlutozelenou barvou, intenzivní vůní limetky a zeleného jablka, svěžestí a chutí čerstvě utrženého hroznu (80 b.). První samostatně posuzované víno, Fresh Wine Muškát moravský 2008 kab. (Vinařství U Kapličky, s. r. o.), bylo ve vůni překvapivě uzavřené, na patře plnější (polosuché), s čerstvou kyselinkou a pomerančovými tóny (79 b.). Stříbrný medailista Concours Mondial de Bruxelles 2009, Muškát moravský 2008 kab. (Vinařství Kovacs, s. r. o.), obhájil díky delikátní muškátové vůni a šťavnaté chuti stříbro na severu Moravy (85,5 b.). Pro udržení bdělosti ostravských vínobuditelů zařazený supermarketový Classic Wine Muškát Ottonel 2008 (Víno exclusive Zaječí, s. r. o.), původem z pohoří Mátra, nepřekvapil (unavený, zvětralý) a ani amatérští hodnotitelé nezklamali (70 b.). Bronzovou medaili pak získal Muškát Ottonel 2008 Oldřicha Michlovského (Víno Rakvice, s. r. o.), mohutnější a harmonické víno s jemnou, převážně květinovou, vůní (83 b.). Nelítostná restrikce celkového počtu ocenění zbavila pomyslné bronzové medaile Muškát moravský 2008 p. s. (Miroslava Balounová, Velké Pavlovice). Voněl kandovanou pomerančovou kůrou a před nedávnem dovezl zlato z prestižního Concours Mondial de Bruxelles 2009 (81 b.). Posledním v sérii mladistvě svěžích vín byl příjemně pitelný Muškát moravský 2008 p. s., jehož hrozny dozrály na svazích podhůří Bílých Karpat (Václav Cícha, Blatnice pod Sv. Antonínkem; 82 b.).
Nejvýše hodnoceným vínem jakostním se stal Jagnet Muškát moravský 2007 (Karpatská perla, s. r. o.), reprezentant Národného salónu vín Slovenskej republiky 2008 s přiměřenou muškátovou vůní, kořenitostí a citrusovou svěžestí (85,5 b.). Krátká dochuť a přespříliš zastřené květinově-medové tóny nepotvrdily medailové ambice v průhledné láhvi zrajícího Muškátu moravského 2007 p. s. (Rodinné vinařství Košut), vína vyšších barevných tónů, zařazeného před časem do Salonu vín České republiky 2009 (76 b.). Křišťálově čisté a výrazné aroma muškátového oříšku naopak dopomohlo k bronzové medaili úměrně tělnatému Muškátu moravskému 2007 p. s. (Sonberk, a. s.; 83 b.).
Následující černá série budiž mementem pro milovníky vín, kteří svá oblíbená prvoplánová vína v dobré víře svěřují klimatizovaným skříním či archivačním kójím: Muškát moravský 2007 (Josef Abrle, Pavlov), naprosto měkké (absence kyselin) a nadmíru ohnivé (14 obj. % alk.) biovíno bylo nejhorším vzorkem vůbec (69,5 b.), Muškát moravský 2004 p. s. (Stanislav Škrobák, Čejkovice) zaujal alespoň marcipánovou vůní (74 b.) a Muškát moravský 2003 p. s. (Josef Salajka, Tvrdonice) peprmintovými a hluchavkovými tóny (76 b.).
Kategorii vín s vyšším zbytkovým cukrem otevřel voňavý, líbivý, polosladký Muškát moravský 2008 kab. (Petr Skoupil, Velké Bílovice). Oceněn byl stříbrnou medailí (85 b.). K překvapení skalního jádra K.A.H.A.N.u (jejichž kvarteto hlasovalo pro zlatou medaili) zůstal v celkovém součtu bez ocenění hrozinkami a medem vonící lahvově zralý tokajský Special Collection Muškát žlutý 2003 v. z h. (J&J Ostrožovič, Veľká Tŕňa; 79 b.). Diplom nezbyl ani na vysokooktanový (16 obj. % alk.) sladký Muškát moravský 2006 v. z h. (Vinařství Kovacs, s. r. o.) s vůní kandovaného ovoce (82,5 b.). To nejlepší však přišlo nakonec: Teprve třetí velkou zlatou medaili v sedmileté historii klubu (první v případě vína s vyšším zbytkovým cukrem) získal Muškát moravský 2005 v. z c. (Helena Glosová, Moravská Nová Ves), víno Salonu vín České republiky 2008 se 120 g/l zbytkového cukru, opulentní plností a nekonečným dozníváním, vůní i chutí připomínající Studentskou pečeť bez čokolády (92 b.).
Tradiční závěrečné snoubení oceněných vín a jídel, tentokrát v režii Clarion Congress Hotelu Ostrava, nabídlo k vínům rodiny Muškátů např. předkrm v podobě drůbeží paštiky zdobené mandlemi, jako hlavní chod vepřovou panenku plněnou mozzarellou, špenátem a rajčaty a ve finále jablkový minidortík či vanilkový košíček s čerstvými jahodami…
Šampión & Velká zlatá medaile
Muškát moravský 2005 v. z c. (Helena Glosová, Moravská Nová Ves)
Stříbrná medaile
Muškát moravský 2008 kab. (Vinařství Kovacs, s. r. o.)
Jagnet Muškát moravský 2007 (Karpatská perla, s. r. o.)
Muškát moravský 2008 kab. (Petr Skoupil, Velké Bílovice)
Bronzová medaile
Muškát Ottonel 2008 (Víno Rakvice, s. r. o.)
Muškát moravský 2007 p. s. (Sonberk, a. s.)