Mongolsko, Vietnam a jiné kuriozity

Zápis mimořádné schůze klubu K.A.H.A.N. ze dne 16. 7. 2020

Přítomni: Aleš Gavlas, Monika Horsáková, František Kolařík, Martin Křístek, Petra Křístková, Jiří Mladěnka, Vítězslav Novák, Martin Pavliska, Eva Strnadová


Pavese Ermes Metodo Classico XXXVI 2014 (Valle d´Aosta, Itálie) ****
(svěží sekt z rodu Hedvábného žlutého a nadmořské výšky 1200 m)

Grosjean Vins Prëmetta 2018 (Valle d´Aosta, Itálie) ***
(rosato natural z autochtonního modrého, z nějž nelze vyrobit červené)

Pasji Rep Zelén 2018 (Vipavska dolina, Slovinsko) **½
(nomen-omen platilo v případě exkluzivního primorského kultivaru)

Posestvo Ferjančič Pinela 2016 (Vipavska dolina, Slovinsko) ***½
(otec Heunisch, matka neznámá, posledních pár desítek hektarů zbylo)

Primož & Tedej Štoka Vitovska Grganja 2016 (Kras, Slovinsko) **
(opět mongolská stopa v rodokmenu a co čert nechtěl tón plísní ve vůni)

Château Katsunuma Hishiyama Koshu 2016 (Yamanashi, Japonsko) ***
(nazrálá vlajková loď japonského vinařství, křížení evropské révy s asijskou)

Ladora Winery Vang Đàląt NV (Đà Ląt, Vietnam) *
(směs Cardinal-Chardonnay z města věčného jara ve středovietnamské vysočině)

Tses Khairkhan Winery Reserve Valentines NV (Ulaanbaatar, Mongolsko) **½
(slaďoučké Chardonnay z německého moštu, purifikované vody a kvasinek)

Weingut Holzmann Roter Riesling 2018 (Dolní Rakousy, Rakousko) ****
(ryzlink z červených hroznů předzvěstí červených vín z modrých hroznů)

Tses Khairkhan Winery Merlot Tansag NV (Ulaanbaatar, Mongolsko) **½
(“nejlepší malinovka planety” s 10% alkoholu a názvem odrůdy révy vinné)

Da Feudo di San Maurizio Mayolet 2018 (Valle d´Aosta, Itálie) ***
(přímý potomek Prié blanc připomínající Cabernet Moravia z 90. let)

Château Chizay Merlo 2017 (Podkarpatská Rus, Ukrajina) **½
(bohužel naoctělé, ve francouzském sudu školené, červené z Berehova)

La Vrilles Cornalin 2015 (Valle d´Aosta, Itálie) ****
(selský Pinot noir či jurský Poulsard evokující vzácný horský kultivar)

Ijevan Grenade NV (Arménie) *½
(Fernet-like nápoj z granátového jablka s tóny připáleného pudingu)