Skupina kultivarů s okcitánskou koncovkou „et“ (odkaz na drobné bobule), jejichž souhrnný název odvozují jedni od latinského „caput nigre“ (ve smyslu keř révy, plodící modré hrozny) a druzí od karmínové „bordó“ barvy vín (jazyková mutace carménère), byla ostravskými vínobuditeli posuzována již několikrát. Mono-odrůdová klání Cabernetu Sauvignon ovládli r. 2002 vinař Jan Sečkář z Moravské Nové Vsi, r. 2006 chilská bodega Concha y Toro a r. 2013 slovenské vinařství Mrva & Stanko. Nejlepší vína Cabernetu Moravia zatím vždy pocházela z Moravské Nové Vsi: r. 2006 verze vinaře-šlechtitele Lubomíra Glose, r. 2012 v podání jeho souseda Jana Sečkáře.
Poprvé všechny dohromady byly kabernety, ať už „divoké“ (15), „pravé“ (5), „hybridní“ (1), či „morávky“ (8), hodnoceny letos na podzim ve slezskoostravském hotelu Jan Maria. Nominovaná vína byla degustována anonymně, pouze se znalostí ročníku, stobodovým systémem OIV. Pro finální pořadí určující byl primárně medián, sekundárně celkový součet bodů. Minimální mez pro zisk zlaté medaile činila 88 bodů, pro stříbro 84. Bronzové medaile udělovány nebyly. Vzorky byly předem dekantovány a porotě předkládány v sériích (tzv. flight). Jednalo se o 29 vín původem z Moravy (10), Čech (1), Slovenska (4), Maďarska, USA, Izraele, Chile (2), Argentiny, Jižní Afriky, Austrálie, Francie, Itálie a Rumunska (1). Nejčastěji byla uzavřena celokorkem (14), dále korkovým mikrogranulátem DIAM (8), šroubovacím uzávěrem a dvouploškovým korkem (obojí 3), výjimečně plastovou zátkou (1).
Hrozny nejmladších vín dozrály předloni. Standartní jihofrancouzský produkt, ještě mladistvě rozháraný, přímočarý Pays D´Oc Cabernet Sauvignon Cadet d´Oc 2016 (Baron Philippe de Rothschild, Francie), pronikavě zavoněl šťávou z černého rybízu a švestkovými povidly (82 b.). Z řady nevyčnívali ani relativně štíhlejší a tvrdší, brusinkový a provokativně animální Cabernet Sauvignon 2016 výber z hrozna (Víno-Masaryk s.r.o., Slovensko; 80 b.), ani nachově zbarvený, strohý, adstringentní Venezia Cabernet Franc 2016 (Ca´di Rajo, Itálie) s nádechem tabáku, moruší a rozinek (82,5 b.). Ve šlépějích sourozence, šampióna hodnocení r. 2013, vykročil perspektivní, šťavnatý, hebce vanilkově-třešňový Cabernet Sauvignon 2016 neskorý zber (Víno Mrva & Stanko a.s., Slovensko), který jako první vybojoval stříbro (85 b.). Diplomy se stejným oceněním mířily jednak do Kalifornie zásluhou koncentrovaného California Cabernetu Sauvignon Ivory Label 2016 (Francis Ford Coppola Winery, USA), hřejivého perzistentního vzorku se záblesky eukalyptu (86 b.), a také k protinožcům vinou všeobecně líbivého opulentního „borůvkového koktejlu“ South Australia Cabernetu Sauvignon Diamond Label 2016 (Rosemount Estate, Austrálie; 86,5 b.). Zlatou medailí vínobuditelé ověnčili expresivní Mendoza Cabernet Franc La Mascota 2016 (Mascota Vineyards, Argentina), jehož vláčná podmanivá dochuť evokovala čokoládu, kytici fialek i právě zastrouhanou tužku (88 b.).
Úvodní série o rok starších vín představila z hlediska marketingu geniálně nazvané novošlechtění. Jakostní Cabernet Moravia 2015 (Rodinné vinařství Beneš, Hrušky) mohl sloužit jako etalon džbánkového vína pobízejícího k dalšímu doušku. Vyznačoval se granátovou barvou, pikantním aroma červené papriky a subtilní navinulou chutí (83,5 b.). Plnější, jemně skořicový a zřetelně černorybízový Cabernet Moravia 2015 pozdní sběr (Leoš Horák, Vrbice) vyhověl náročným požadavkům porotců, a po dvou letech navázal na stříbro Mikulovských vinných trhů (85 b.). Sytě purpurový, travnatý a makovicový Cabernet Moravia 2015 pozdní sběr (Réva Rakvice s.r.o.) se štiplavým závanem maggi a okurkového láku obdržel dosti milosrdný bodový příděl (78 b.). Medailový práh svorně nepřekročili rustikální, ostružinový, delikátně živočišný Cabernet Moravia 2015 pozdní sběr (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves), připomínající ve finiši brazilskou kávu (83 b.), stejně jako extravagantní tutti-frutti, biodynamický nefiltrovaný Cabernet Cortis 2015 výběr z bobulí (Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.), pocitově starší, atypicky cihlový, taniny překypující nejlepší český účastník loňského Vinum Gradecense (81 b.). Maďarský souboj opanoval alkoholem žhnoucí, měkce zakulacený Szekszárd Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2015 (Mészáros Pál Borház és Pince, Maďarsko; 84,5 b.), jenž rozvinul paletu vůní od šeříku a lučního kvítí přes višňové bowle k tónům doutnajícího dřeva (84,5 b.). Role poraženého zbyla na méně podbízivý, pro jedny sympaticky svěží, pro druhé hrubý a fádně rybízově-marmeládový Villányi Teleki Cabernet Sauvignon 2015 (Csányi Pincészet, Maďarsko; 82 b.).
Duel aromaticky bohatých, tělnatých chilských vín převážil na svou stranu osobitý Vegan Friendly Valle del Maipo Cabernet Sauvignon Signos de Origen 2015 (Emiliana Organic Vineyards, Chile), který na rozdíl od hravého, nebezpečně opojného a kontroverzně dehtového Valle de Aconcagua Cabernetu Sauvignon Estate Series 2015 (Viña Errázuriz, Chile; 82 b.), potěšil buketem lesních plodů, sametovou tříslovinkou, dozvukem oliv, anýzu, máty i hřebíčku (88 b.). Novému světu však vypálil rybník reprezentant Salonu vín České republiky, mnohonásobný zlatý medailista (Grand Prix Vinex, Galicja Vitis, Fest Wine, Top77) Cabernet Sauvignon Barrique 2015 výběr z hroznů (Štěpán Maňák, Žádovice) z podoblasti mikulovské. Nového šampióna ostravských vínobuditelů šlechtily karmínová barva, neodolatelná vůně podzimního lesa, drobného bobulového ovoce, perníku i kokosu, optimálně sladěná, vytrvalá, extraktivní chuť a reminiscence Zlatých Polomáčených sušenek (89 b.). Následoval stříbrný košer Galilee Cabernet Sauvignon Gamla 2015 (Golan Heights Winery, Izrael), jenž se chlubil nevtíravým parfémem kandovaných datlí, intenzitou, komplexní texturou i tím, jak dokonale skryl přemíru (14,5 obj. %) alkoholu (86,5 b.). Pan profesor Vilém Kraus doporučoval u Cabernetu Sauvignon vždy alespoň čtyřleté zrání. Budiž důkazem pevný a mohutný Western Cape Cabernet Sauvignon The Manor House 2014 (Nederburg Wines, Jižní Afrika), který ukázkově kombinoval „cassis“, cedrové dřevo, něco vanilky, smetany a karamelu (86,5 b.). Filigránsky vyvážený byl rovněž atraktivní, krémový Columbia Valley Cabernet Sauvignon Indian Wells 2014 (Chateau Ste Michelle, USA) ze státu Washington, podtržený ozvěnou cappuccina a sušených hříbků, stopami slámy a bylinkového čaje (85,5 b.).
Po přestávce k resuscitaci chuťových pohárků se jakostní Cabernet Moravia 2014 (Milan Sůkal, Nový Poddvorov) prezentoval coby prchavě ovocité, přiměřeně plné, dobře pitelné víno, okořeněné špetkou papriky (83 b.). Stříbro vyválčil zástupce loňského Salonu vín a medailista Galicja Vitis Cabernet Moravia Barrique 2013 pozdní sběr (Štěpán Maňák, Žádovice). Byl ideálně nazrálý a solidně strukturovaný, doprovázel jej buket švestkového kompotu, něžná kyselinka a zemitá dochuť (85,5 b.). Nepříjemně překvapil nositel zlata AWC Vienna 2014 Cabernet Moravia 2012 pozdní sběr (Lubomír Glos, Moravská Nová Ves). První doušek byl svůdně malinový a střed chuti adekvátní, jenomže v trpkém závěru nejeden z porotců odhalil tóny myšiny či připáleného toastu (79 b.). Očekávání naopak naplnili jak malokarpatský delegát Národného Salóna vín Slovenskej republiky, elegantní a srovnaný, odrůdově typický Cabernet Sauvignon Varieto 2012 výber z hrozna (Karpatská Perla s.r.o., Slovensko; 84 b.), tak i robustní, ohnivý, temně rubínový Galilee Cabernet Sauvignon Superieur 2012 (Barkan Vineyards, Izrael), pyšnící se lákavým aroma fíků a lékořice (85,5 b.). Drsnější slovácký Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů (Víno Botur, Strážnice) ocenili milovníci kávy a makových koláčů, což nestačilo k dorovnání stříbrného úspěchu staršího bratra z hodnocení r. 2013 (82,5 b.). Před pěti lety zlatý v Berlíně či Lyonu, nyní pouze stříbrem honorován byl decentně pepřnatý a charakteristicky černorybízový, vyzrálý, harmonický Cabernet Franc Prestige Oak Wood Vinum VI. 2011 (Víno Matyšák s.r.o., Slovensko; 85 b.). Obdobný výsledek zaznamenal hedvábně finišující, hutný a borůvkový Miniş Cabernet Franc Stonewine 2011 (Balla Géza Winery, Rumunsko; 86 b.). Mýtus o absenci archivačního potenciálu bořil šestnáctiletý jakostní Cabernet Moravia 2002 (Helena Glosová, Moravská Nová Ves). Plnoštíhlý, klasicky lehce paprikový, trnkami rezonující laureát zlata Valtických vinných trhů r. 2004 (sic!) získal stříbro a završil letošní ostravskou dělbu medailí (84,5 b.).
Po sečtení bodů a odhalení etiket nastal v hotelu Jan Maria čas enogastronomické fúze. Jako předkrm se podávaly např. zvěřinová paštika s hříbky, carpaccio z červené řepy, mascarpone a vlašské ořechy, tataráček z hovězí svíčkové, canapés s kozím sýrem a pršutem. O roli hlavního chodu se ucházely mj. zvěřinové ragú, vepřová panenka v barevném pepři, špecle s houbami a šalotkou. Nechyběla grilovaná zelenina na olivovém oleji, selekce evropských sýrů, stolní hrozny a sladká tečka v podobě jablečného závinu.
CHAMPION
Cabernet Sauvignon Barrique 2015 výběr z hroznů (Štěpán Maňák, Žádovice)
ZLATÁ MEDAILE
Valle del Maipo Cabernet Sauvignon Signos de Origen 2015 (Emiliana Organic Vineyards, Chile)
Mendoza Cabernet Franc La Mascota 2016 (Mascota Vineyards, Argentina)
STŘÍBRNÁ MEDAILE
Western Cape Cabernet Sauvignon The Manor House 2014 (Nederburg Wines, Jižní Afrika)
South Australia Cabernet Sauvignon Diamond Label 2016 (Rosemount Estate, Austrálie)
Galilee Cabernet Sauvignon Gamla 2015 (Golan Heights Winery, Izrael)
Miniş Cabernet Franc Stonewine 2011 (Balla Géza, Rumunsko)
California Cabernet Sauvignon Ivory Label 2016 (Francis Ford Coppola Winery, USA)
Columbia Valley Cabernet Sauvignon Indian Wells 2014 (Chateau Ste Michelle, USA)
Cabernet Moravia Barrique 2013 pozdní sběr (Štěpán Maňák, Žádovice)
Galilee Cabernet Sauvignon Superieur 2012 (Barkan Vineyards, Izrael)
Cabernet Franc Prestige Oak Wood Vinum VI. 2011 (Víno Matyšák s.r.o., Slovensko)
Cabernet Sauvignon 2016 neskorý zber (Víno Mrva & Stanko a.s., Slovensko)
Cabernet Moravia 2015 pozdní sběr (Leoš Horák, Vrbice)
Szekszárd Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2015 (Mészáros Pál Borház és Pince, Maďarsko)
Cabernet Moravia 2002 jakostní (Helena Glosová, Moravská Nová Ves)
Cabernet Sauvignon Varieto 2012 výber z hrozna (Karpatská Perla s.r.o., Slovensko)