Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů nebo-li K.A.H.A.N.® vznikl dne 13.května 2002. Členové klubu pořádají „řádné“ i „mimořádné schůze“ s víny domácí i zahraniční provenience, několikrát ročně organizují „výjezdní zasedání“ do vinorodých krajů a společně s hotelem Atom usilují o vybudování tradice mezinárodních výstav vín na severu Moravy. Jak probíhají „řádné schůze“ klubu, jehož čestným prezidentem je prof. Vilém Kraus ? Každý z účastníků doručí dle svého názoru ten nejlepší vzorek vína předem stanovené odrůdy. Navíc jsou zařazeny vítězné vzorky veřejných „nominačních večerů“, konajících se v jedné z nemnoha ostravských vinoték. Po vstupní enologicko- ampelografické přednášce probíhá anonymní hodnocení vín Vedelovým či stobodovým systémem. Po „odtajnění“ vzorků následuje enogastronomický večer věnovaný snoubení vín s pokrmy. Není divu, že právě z Ostravy vzešel jeden z impulsů k založení moravské odnože mezinárodního hnutí Slow Food®. Co všechno tedy prožili ostravští vínobuditelé ve druhém roce existence klubu ?
Prvá mezinárodní soutěžní přehlídka vín na severu Moravy, Cuvée2003, se uskutečnila v červenci roku 2003. Přihlášeno bylo 105 vzorků vín ze 7 zemí světa. Odborné komise hodnotily velmi přísně a udělily pouhé 2 zlaté medaile, 10 medailí stříbrných a 18 medailí bronzových. Hodnocení komise veřejnosti bylo oficiálním výsledkům dosti blízké. Úspěch slavila vína producentů majících dlouholeté, generacemi sklepmistrů prověřené, zkušenosti s tvorbou kupáží. Není překvapením, že uspěla vína zahraniční, zejména pak vína španělská. Krok s cizinou držely osvědčené „známky“ Vína Mikulov, Vinných sklepů Valtice, kolekce Znovínu Znojmo a MVZ Hukvaldy. Z nováčků mezi producenty cuvée uspělo Collegium Vinitorum z Moravské Nové Vsi. Osvědčily se kupáže pro nás typických odrůd Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené, ale i Svatovařinecké či Frankovka a Modrý Portugal.
Léto zahajující enogastronomickou akcí byla v pořadí sedmá řádná schůze klubu. Na programu byla donedávna nejrozšířenější odrůda moravských vinohradů, Ryzlink vlašský. Degustace soutěžních vzorků se opět zúčastnil prof. Vilém Kraus, mezi hosty nechyběla paní Helena Baker. Neúprosní hodnotitelé udělili toliko 2 stříbrné a 2 bronzové medaile. Šampiónem večera se stal Ryzlink vlašský 1997 kabinet (Baloun). Podával se kuřecí salát s ananasem, kukuřicí a ementálem, bylinková tvarohová pěna s mandarinkou na tmavém pečivu, uzený losos s čerstvým máslem na bílém chlebu, pršut se žlutým melounem, čerstvé sýry. Přítomní měli díky iniciativě pana profesora také možnost ochutnat vína odrůd, které z naších vinic prakticky vymizely (Modrý Janek, Brynšt, Veltlínské červené).
Následující týdny proběhly ve znamení cest za vínem. Tradiční letní výjezdní zasedání klubu potvrdilo, že na sv. Vavřince modrá Svatovavřinecké i na Strážnicku. Vyzrálá bílá vína ročníků 2000 či 2002 z produkce Viniblatu Blatnice vyvrátila obavy některých, že „nám tam ty kyseliny sežerou žaludek“. Vrcholným bodem programu byla návštěva prof. Viléma Krause v Lednici. Netradiční slepá degustace kabinetních vín novošlechtění Mladen, Merzling, Preludium a jejich kupáží, kdy cílem nebylo udělení bodů či hvězdiček, nýbrž odhad jejích tržní hodnoty, ochutnávka čerstvých stolních hroznů, procházka pokusnou vinicí, vše s odborným výkladem. Následoval přesun na Podluží, kde svou vyváženou kolekci vín představili zástupci sdružení Bonus Eventus, Roman Beneš a Milan Sůkal. Hluboko do archívů sáhl opět Václav Herzán v Čejkovicích. Zaujalo Veltlínské zelené 1990, překvapila mladší červená vína v kategorii kabinet. Jen archaická odrůda Ranuše muškátová zůstává nadále tajemnou neznámou. Program završila návštěva a ochutnávka vín (opět povedené červené v kategorii kabinet, Cabernet Sauvignon 2002) prof. Fedora Malíka v Modre. Výstavní zahradou s flórou pro nás exotickou (kiwi, hrozny, fíky, mandlovník) poletovali nezvyklí tvorové, připomínající malé kolibříky. Dle počtu nohou se jednalo, jak tvrdili domácí, o hmyz, Dlouhozobku svízelovou. Návratem do reality byla návštěva vinohradu, těžce postiženého suchem, kde mezi povadlými listy visely krásně vybarvené hrozny, bohužel nejen barvou připomínající borůvky. Následující cesta za vínem vedla opět na Slovensko. Členové klubu navštívili vycházející hvězdu slovenského vinařství, Kaštiel Belá. Vlajkovou lodí byl nepochybně bobulový výběr Ryzlinku rýnského, zaujala i málo známá novošlechtění Breslava, Rubín, Dunaj či Slovenská Ruža. Putování na kolech vinařskými stezkami jižní Moravy a Rakouska, organizované Daliborem Holubem, zaníceným vínobuditelem Frýdku- Místku, je nedílnou součástí prázdninového programu klubu. V průběhu pouhých tří dnů ochutnali jeho účastníci vína 12 sklepů. Kvalitativně podstatně výše hodnocena než při loňském putování byla vína Vinselektu Michlovský. Zcela mimořádnou kolekci červených vín představila ŠSV Velké Pavlovice.
Návštěva vinařství Jakubík ve Zlechově byla určena silným jedincům s pevnými nervy a odvahou. Hodnoceno bylo 61 vzorků, převážně nadprůměrných vín, ale našly se i vzorky naoxidované či s přemírou těkavých kyselin. Z červených se líbila Frankovka 1994 a Rulandské modré 1997 p.s., ale od „burgundského krále“ a „nejlepšího vinaře na světě“ čekali vínobuditelé přece jen o trochu víc…
Vinohradům příznivý podzim uctili místní přátelé vín osmou řádnou schůzí klubu. Tentokrát se sešli v prostorách hotelu Atom, aby ohodnotili typickou modrou odrůdu Moravy, Svatovavřinecké. Členové klubu a jejich hosté poskytli 17 vzorků svých nejmilovanějších „vavřinců“, ostravská veřejnost nominovala vítězná vína nominačního večera vinotéky Hrozen. Bodové ocenění bylo sice v průměru nižší než u předešlých hodnocení červených vín (Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon), soutěž však byla nezvykle vyrovnaná a uděleny byly 2 zlaté a 3 stříbrné medaile. Mety nejvyšší dosáhly Svatovavřinecké 2000 výběr z bobulí (Vinné sklepy Lechovice) a Svatovavřinecké 1999 p.s. (Glos). Enogastronomický večer v režii zkušeného mistra kuchaře Zdeňka Voznicy a sommeliérů hotelu Atom nabídl ke kombinaci s víny variaci zvěřinové paštiky, rostbeef plněný celerovým salátem, dančí medailonky s višňovým želé, plátky kachních jater v chilli omáčce, zapečené zvěřinové klobásky v listovém těstíčku, krutí špalíčky špikované anglickou slaninou, jelení nudličky Piri-Piri, zbojnickou hovězí roládu, české a moravské sýry i lívanečky s lesním ovocem.
Hektický čas předvánoční zpříjemnila vínobuditelům devátá řádná schůze klubu. Pozornost hodnotitelů byla zaměřena na t.č. nejrozšířenější odrůdu moravských vinohradů. Vzorky nejlepších Veltlínských zelených, které na svých toulkách za vínem členové klubu a jejich hosté objevili, doplnila trojice vítězných vín nominačního večera ostravské veřejnosti. Hodnocení se týkalo celkem 25 vzorků. O celkovém vítězství rakouského Grüner Veltliner 2002 Smaragd (F.X.Pichler) rozhodl při rovnosti mediánu čtyř vzorků teprve průměr hodnocení. Překvapením bylo vyřazení jednoho z favoritů soutěžního klání, jímž bylo Veltlínské zelené 2002 ledové (Sůkal), pro korkovou pachuť. Enogastronomický večer místních stoupenců Slow Food® potvrdil příhodnost snoubení Veltlínů s pokrmy studené kuchyně, jako byla nabízená kuřecí stehna na bylinkovém másle s paprikou a bílým pepřem, vepřová kýta v česnekové pastě s olivovým olejem či těstovinový salát se zelenými olivami, paprikou, balkánským sýrem a smetanovou omáčkou. Nechyběly sýry – eidam, ementál, kamadet, gouda. Hitem večera byl pravý domácí chléb se zapečenými černými olivami a čerstvým máslem.
Cílem zimního výjezdního zasedání klubu bylo Znojemsko. Cestou na jih ochutnali účastníci zasedání mladá vína Neoklasu Šardice. Následovala vinařství znojemských pánů vinařů Špalka, Horta, Vaňka a Všetečky. Odložena z časových důvodů byla návštěva Ampelosu Vrbovec. Návrat na sever zpříjemnila návštěva vinařství Hnídák a Sůkal v Novém Poddvorovu.
Oblíbenému vínu Tří mušketýrů byla zasvěcena jubilejní desátá řádná schůze klubu. Vítězem anonymního hodnocení se stalo Rulandské šedé 2002 p.s. (Kovacs). Stejného vítěze měl, poprvé v historii klubu, již veřejný nominační večer Rulandského šedého. Enogastronomickou část večera připravili příznivci hnutí Slow Food® v salónku menzy VŠB Ostrava. Nabídka zahrnovala variace ovocných a zeleninových salátů, krůtí steak s broskví na rozmarýnu, Křivoklátského draka na česneku, plněné sýrové a šunkové rolády, ovocný moučník. Optimální volbou byl uzený losos naložený a jemně zadýmený studeným kouřem, doplněný Rulandským šedým 2000 výběr (Váňa).
Kompletní výroční zpráva ke stažení ve formátu pdf zde.