Vznik občanského sdružení K.A.H.A.N. (Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů) lze datovat 13.5.2002, kdy se v Dolní Lutyni, vesničce nedaleko Ostravy, konala schůzka pětice přátel, milovníků dobrých vín, považovaná dnes za ustavující schůzi klubu. Stálými členy klubu K.A.H.A.N. se tak stali Radka Hutařová, Petra Křístková, Josef Eliáš, Martin Křístek a Karel Kubesa. Současně bylo rozhodnuto o vytvoření stanov klubu, ustanoveno bylo, že ve funkci prezidenta klubu se budou střídat stálí členové klubu dle volby v cca 2-měsíčních intervalech (přesná délka intervalu se řídí termínem schůzí – ochutnávek). Jediným úkolem a privilegiem prezidenta současně je určit odrůdu révy vinné, jejiž vína budou hodnocena v průběhu příští schůze. Víceprezidenty klubu (s důrazem na slovo více) pak byli jmenováni : Radka Hutařová pro otázky finanční a právní, Petra Křístková pro gastronomii a sommeliérství, Josef Eliáš pro otázky ekologické a bezpečnostní, Martin Křístek pro marketing a public-relations a konečně Karel Kubesa pro otázky vědy, výzkumu a vzdělávání. Historicky prvým prezidentem klubu byla zvolena Radka Hutařová a především její zásluhou mohla být dne 31.5.2002 odeslána Ministerstvu vnitra ČR žádost o registraci klubu K.A.H.A.N., občanského sdružení přátel vín s cílem šíření osvěty o vinařství, vinohradnictví a sommelierství.
Prvá řádná schůze se konala dne 21.6.2002 v prozatímním sídle klubu, bytu na Nádražní ulici v centru Ostravy. Za přítomnosti stálých členů klubu a jejich hostů byla vyslechnuta přednáška víceprezidentů Martina Křístka a Karla Kubesy o historii a současnosti odrůdy Ryzlink rýnský, doplněná ampelografickými údaji, následovala degustace Rýnských ryzlinků a enogastronomický večer pod vedením víceprezidentky Petry Křístkové, tedy snoubení Ryzlinku rýnských s pokrmy (kabinet – plátky uzeného tuňáka na čerstvém zahradním salátu a ředkvičkách, pozdní sběr – pečená kuřecí křidýlka v karamelové marinádě s kořenovou zeleninou, kuřecí stehna s bylinkovou bílou omáčkou, libečkem a zelenou cibulkou, bobulový výběr – variace sýrů s modrou plisní). Není divu, že dalším prezidentem byla zvolena právě Petra Křístková.
Dne 20.7.2002 pak následovala druhá řádná schůze klubu, týkající se tentokrát odrůdy Tramínu. Vstupní přednášku víceprezidentů klubu Martina Křístka a Karla Kubesy doplnila premierově naučná mini-stezka vůní, typických pro hodnocenou odrůdu. Hodnocení vín se jako host zúčastnil také známý vinařský guru prof.Vilém Kraus. V rámci enogastronomického večera, již tradičně pod vedením Petry Křístkové, bylo možno snoubit vína Tramínu s paštikou z husích jater, kuřecími plátky na zázvoru a broskvích, masem dvou barev s čínskou zeleninou, uzenou kapří podkovou, sýry kozími i sýry s modrou plísní, a konečně i máslovým dezertem. Projednán byl návrh výjezdního zasedání klubu na Jižní Moravu, příštím prezidentem zvolen Josef Eliáš a funkci čestného prezidenta klubu přijal k radosti všech zúčastněných prof.Vilém Kraus.
Část programu výjezdního zasedání ve dnech 30.8.-1.9.2002 absolvoval rovněž šéfredaktor Vinařského obzoru Richard Stávek. Mezi navštívenými vinaři a desítkami ochutnaných vín zaujaly mj. Cabernet Sauvignon 2000 barrique a Cabernet Moravia 2001 (Glos, Moravská Nová Ves), Veltlínské zelené 2001 kabinet (Súkal, Nový Poddvorov), Cabernet Sauvignon / Merlot 1999 p.s. barrique (Sečkář, Moravská Nová Ves), Zweigeltrebe 1997 kabinet rosé (Herzán, Čejkovice), Cabernet Sauvignon 2001 ledové víno (Salajka, Moravská Nová Ves), Sylvánské zelené 1999 (Čapka, Hrušky), Modrý Portugal 2000 klaret (Šmerák, Hrušky). Zahraniční vinaře více než úspěšně prezentovaly vzorky pana Masaryka ze Skalice (mj. Dunaj 2000 výběr, Devín 1997 bobulový výběr). Zklamáním tak byla pouze návštěva firmy pana Konečného v Čejkovicích.
Třetí řádná schůze věnovaná celosvětově módní odrůdě Cabernet Sauvignon se uskutečnila 20.9.2002. Poprvé v historii klubu byl jeden ze vzorků vín oceněn Velkou zlatou medailí – „utajené“ cuvée Cabernet Sauvignon / Merlot 1999 pozdní sběr barrique, pana Sečkáře z Moravské Nové Vsi. Vepřová játra na cibulce s rozinkami marinovanými brandy, pepper-steak s teplým dresinkem ze sýra s modrou plísní, steak ze svíčkové s banány na pepři, sýry ovčí, uzené a s modrou plísní, pak mohly být důstojným doprovodem prezentovaných vín. Prezidentem klubu K.A.H.A.N. pro další funkční období byl zvolen Martin Křístek, schváleno bylo nové logo klubu vytvořené nezištně firmou DAVO a účastníci byli seznámeni s plánem přípravy soutěžní přehlídky vín Cuvée2003.
Mimořádná schůze klubu dne 18.10.2002 byla svolána díky ojedinělé příležitosti ochutnat vzorky lucemburských vín. Hodnotitelé zaujal Bernard-Massard Riesling 2000, ale i Rivaner (Muller- Thurgau) 2001 či vzorky „exotických“ odrůd Elbling a Auxerrois.
Další, v pořadí čtvrtá řádná schůze, se konala 15.11.2002. Mezi hosty zaujímala čestné postavení první dáma českého a moravského vínoznalectví Helena Baker. Hodnocena byla vína odrůdy Sauvignon a nutno říci, že většina vzorků potvrdila skutečnost, že vína této odrůdy jsou nejlepší, pokud jsou mladá a svěží. Vítězem se stalo poprvé víno zahraniční – teprve „půlroční“ novozélandský Sauvignon vinařství Saint Clair. Moravští šampioni a medailisté výstav let 2000 a 2001 byli toho času již ve stavu klinické smrti. Tradičně vynikající byla alespoň nabídka „domácí“ kuchyně Petry Křístkové – rolka z uzeného lososa s brusinkovou omáčkou, rajče plněné krabím salátem, kuřecí prsíčka se smetanovou pórkovou omáčkou, kuřecí filé na olivovém oleji s bazalkou, pečené kuřecí křidýlka v pikantní omáčce s karamelem, špíz ze žlutého melounu s medem a pistáciemi, angreštové řezy a výběr sýrů. Součástí schůze byla volba leadera právě vzniknuvšího moravského konvivia hnutí Slow Food. A tak hodem mincí bývalého leadera pražského konvivia a zakládající členky první české pobočky této mezinárodní organizace u nás, paní Heleny Baker, byl ze dvou kandidátů (Richard Stávek a Martin Křístek) ustanoven leaderem druhý z nich. Prezidentem klubu K.A.H.A.N. byl následně zvolen Karel Kubesa.
Silvestr roku 2002 se neobešel bez mimořádné schůze klubu, jejíž náplní krom ochutnávky německých Ryzlinků rýnských a černých (Mlynářka) a nezbytného půlnočního šampaňského (Grande Cuvée Krug NV), bylo schválení záměru „nominačních večerů“, předcházejících řádné schůze, pro sympatizující členy klubu K.A.H.A.N. Důvodem byla skutečnost, že kapacita členských schůzí, kdy každý z přítomných členů a hostů doručil 0.7 l láhev vzorku dané odrůdy, která jej v uplynulém období nejvíce zaujala, nemohla zdaleka uspokojit všechny zájemce o účast na společném klubovém hodnocení. Záměrem bylo pořádat nominační večer vždy v jiném prostředí ostravských vinoték či gastronomických zařízení.
Páté řádné schůzi, která se uskutečnila dne 17.1.2003, tedy premiérově předcházel nominační večer v prostorách Vinotéky Hrozen. Účast téměř 30 hostů, včetně spoluautora Encyklopedie českých a moravských vín pana Bohumila Vurma, veskrze kladné reference přítomných, jakož i zájem o další spolupráci ze strany vinotéky, byla pro členy klubu potěšující i zavazující současně. Z desítky „běžně“ dostupných vzorků odrůdy Zweigeltrebe byla tři nejlepší vína určená všelidovým hlasováním nominována na klubové hodnocení, jehož hosty byli mimo jiné zástupci jihomoravských vinařů, pánové Zdeněk Janek, Jaroslav Kozel a Josef Konečný. Náplní enogastronomického večera bylo snoubení vín výše zmíněné odrůdy s předkrmem ve formě těstovinového salátu s čerstvou zeleninou a bylinkovým dresinkem, hovězím na způsob Stroganov, kohoutem na víně. Jako dezert byla podávána hruška ve vinné omáčce s borůvkami a vanilkovou zmrzlinou. Chybět nemohl ani výběr tvrdých sýrů. Prezidentem byla v závěru schůze zvolena Radka Hutařová.
Výjezdní zasedání ve dnech 24.-26.1.2003 proběhlo ve znamení ochutnávání nadějných vín ročníku 2002. Navštíveny byly sklepy vinařských sdružení Bonus Eventus (Súkal, Tichý) a Collegium Vinitorum (Glos, Luňák) ve vinařské oblasti Podluží, následoval přesun do Brněnské vinařské oblasti (Musil, Komarov, Oulehla).
Nominační večer předcházel rovněž šesté řádné schůzi klubu K.A.H.A.N., jehož členové využili nabídky ostravského Hotelu ATOM a svěřili sebe i přítomné hosty dne 3.4.2003 do péče obsluhujících sommeliérů a zkušeného šéfkuchaře pana Voznicy. Vína rodiny odrůd Muškátu, tak po završení hodnocení doprovázela vepřová paštika s višňovým želé, telecí medajlonky s křepelčím vejcem na toastu, kuřecí prsíčka na jehle, králičí soté na žampionech, losos zapékaný v listovém těstě, variace sýrů s modrou plísní a smažené ovoce ve vinném těstíčku. Hovořilo se o přípravách výstavy vín Cuvée2003, počínající činnosti moravského konvivia hnutí Slow Food a samozřejmostí byla volba příštího prezidenta klubu, jímž byl tentokrát zvolen Martin Křístek.
Kompletní výroční zpráva ke stažení ve formátu pdf zde.