Cabernet Moravia

Prázdninové setkání ostravských vínobuditelů bylo věnováno Cabernetu Moravia, populárnímu modrému novošlechtění (Cabernet Franc x Zweigeltrebe) Lubomíra Glose z Moravské Nové Vsi. Šestnáct   soutěžních   vzorků   bylo   nominováno   členy   sdružení   K.A.H.A.N.   nebo   vítězstvím v nominačním  večeru  ostravských  kardiologů.  Hodnotilo  se  anonymně  stobodovým  systémem  s následnou diskusí o každém posuzovaném vínu.

Vysokou laťku nasadil už první soutěžní vzorek : mladistvě svěží a voňavý „letní“ Cabernet Moravia 2005 (Víno Škrobák) (84 b.). Stříbrnou medaili (84.0 – 87.9 b.) spolu s ním vybojoval nečekaně marmeládově vyzrálý Cabernet Moravia 2004 (Vinařství Líbal) (87 b.) a Cabernet Moravia 2004 (Vinařství Horák), harmonické víno s mnohovrstevnatou vůní bílého pepře, černého bezu a makových koláčů (84 b.).

Zlatá medaile (88.0 – 91.9 b.) nebyla tentokrát udělena, za to bylo (teprve potřetí v historii XXI. hodnocení K.A.H.A.N.u) jedno  z vín  oceněno pomyslnou velkou  zlatou  medailí (92.0  –  100  b.). Nečekejte překvapení, diplom putoval do Moravské Nové Vsi : Cabernet Moravia 2004 p.s. (H.Glosová,  Collegium  Vinitorum)  s pepřově-smetanovou  vůní  a  dotekem  vanilky,  v  chuti  plný s příjemnými taniny, tóny čerstvě zastrouhané tužky a nekonečným dozníváním (92 b.).

Bronzových mediánů (80.0 – 83.9 b.) dosáhl jemně barikovaný a téměř „pinotový“ Cabernet Moravia 2003 bq (K.Čapka, Bonus Eventus) s vůní lesních jahod, hub i tabáku (82 b.), mohutnější, ač méně aromatický Cabernet Moravia 2004 bq (LIVI Dubňany) (80 b.) a třešněmi vonící Cabernet Moravia 2004 (Víno Blatel), svěží víno s výraznější tříslovinkou v dochuti (80 b.).

Perzistence a plnost Cabernetu Moravia 2004 (M.Sůkal, Bonus Eventus) s vůní kuchyňského koření zaujala, ale na medaili to nestačilo (79 b.). Podobný osud potkal chuťově vyvážený Cabernet Moravia 2004 (L.Glos, Collegium Vinitorum), který doplatil na kontroverzní aroma zpoceného koňského sedla (79  b.).  Očekávání  nenaplnil  bezchybný,  z řady  nikterak  nevyčnívající  Cabernet  Moravia  2003 (Vinařství Baloun) (78 b.), plností překvapil „sour cherry“ Cabernet Moravia 2003 kab. (V.Herzán, Čejkovice) s vyšší kyselinkou (78 b.).

Roli jednoho z favoritů nesplnil díky nižší harmonii Cabernet Moravia 2004 (Vinařství Musil) (77 b.) a zásluhou nečisté dochuti ani Cabernet Moravia 2003 (R.Beneš, Bonus Eventus) (76 b.). Zklamal nearomatický, pálivý Cabernet Moravia 2005 (Víno Zaječí) (77 b.), jakož i lužický, zeleně paprikový, Cabernet Moravia 2005 p.s. (Vinařství Ambrož) (75 b.). Pozici nejhůře hodnoceného vzorku obsadil animální Cabernet Moravia 2003 kab.  (Vínařství Moravčík), produkt nízké barvy s 9,98  %  obj. alkoholu, dehtovou chuti a bohužel i dlouhým dozníváním (67 b.).

Enogastronomický večer po vyhlášení výsledků pokračoval snoubením odtajněných vzorků a menu připraveného restaurantem KORAS. Ostravští členové a příznivci konvivia Slow Food Moravia® tak mohli ochutnat např. šampióna z Moravské Nové Vsi v doprovodu kachních jatýrek marinovaných s jablky ve vinném salpikonu, cibulový koláček gratinovaný sýrem D´or Bleu s aromatickou Morávií Leoše Horáka nebo do růžová pečený anglický rostbeef s lehce pikantní peperonátou ve společnosti moravského kabernetu z Dolních Kounic či lékořicového kabinetu z Čejkovic.

 


Hodnocení ve formátu Excel