Ryzlink rýnský – Hibernal – Kerner

Prestižní kultivar severních vinařských oblastí Ryzlink rýnský (Běl velká x semenáč Tramínu) a jeho novodobá  křížení  Kerner  (s  kdysi  typicky  rýnským  Trolínským)  a  Hibernal  (s přímoplodným francouzským Chancelorem) byla  náplní podzimního setkání členů a  příznivců klubu  K.A.H.A.N. v hotelu Zlatý orel v Ostravici. Vína s přívlastkem rytířská byla již tématem historicky první schůze ostravských vínobuditelů v červnu 2002, kdy zvítězil Ryzlink rýnský 2000 v.z b. (Znovín Znojmo).

Vzorky  byly  nominovány  samotnými  porotci  nebo  vítězstvím  v nominačním  večeru  ostravských kardiologů. Hodnotilo se stobodovým systémem OIV se znalostí odrůdy, ročníku a jakostního zatřídění (všechny soutěžní vzorky byly původem z ČR), a to ve dvou kategoriích : pod 12 g/l zbytkového cukru a nad 12 g/l zbytkového cukru. Pro celkové výsledky byl určující medián získaných bodů, v případě jeho rovnosti rozhodoval průměr bodových hodnot.

Dvanáctka amatérských degustátorů společně posoudila „nultý“ vzorek, Bzeneckou Lipku 2006 (Chateau Bzenec), a etiketou slibovanou „neopakovatelnou harmonii“ očividně nenalezla (73 b.). Prvnímu individuálně hodnocenému vínu, Ryzlinku rýnskému 2006 p.s. (Jaroslav Beneš, Bonus Eventus) s jemnou marcipánovou vůní a dochutí grepu, naopak pomyslná medaile unikla o vlásek (82,5 b.). Ovací se nedočkal ani plnější a kořenitý Ryzlink rýnský 2006 p.s. (Znovín Znojmo) (79 b.), ani nejlépe hodnocený vzorek ochutnávky českých vín ostravskými kardiology Kerner 2006 p.s. (Bc. Luděk  Vondrák,  Mělník-Mlazice)  s vůní  letního  červeného  jablíčka  (79  b.).  Bronzové  a  stříbrné ocenění patřilo klasickému „chlapskému“ Ryzlinku rýnskému 2006 p.s. (Žernosecké vinařství), vínu vysokého potenciálu (83 b.), a líbivému „dámskému“ Ryzlinku rýnskému 2006 v.z h. (Vinařství Tomáš Krist), již honorovaného stříbrem Muvina 2007 (84,5 b.).

„Jako za starých časů“ školený mohutný Ryzlink rýnský 2005 p.s. (Klášterní vinné sklepy Litoměřice) s decentní vůní lipového medu byl nadosah zlaté medaili (87,5 b.), neméně plný Ryzlink rýnský 2005 p.s. (Moravské vinařské závody Bzenec) s edukativní etiketou Herbarium Moravicum a odrůdově typickými petrolejovými tóny výše hodnotily, možná překvapivě (Christian Dior Fahrenheit ?), ženy (80 b.). Ambice šampiónů, i přes dvě stříbrná ocenění, nenaplnila vína vysokých přívlastků : Ryzlink rýnský 2005 v.z h. (Vinné sklepy Valtice), spíše neutrální a chlebovinkový než „medově navinulý“ (78,5 b.); Ryzlink rýnský 2005 v.z. h (Bc. Luděk Vondrák, Mělník-Mlazice), botrytický a slaně minerální, nositel zlaté medaile Výstavy českých vín Kutná Hora 2006, (82,5 b.); Ryzlink rýnský 2005 v.z h. (Milan Sůkal, Bonus Eventus), limetkový a filigránsky vyvážený (84 b.).

Příkladem ne vždy přínosné archivace budiž Ryzlink rýnský 2004 p.s. (Štěpán Maláník, Collegium Vinitorum) s tóny cizokrajného koření i hovězího bujónu (78,5 b.), nebo v čiré lahvi zrající Ryzlink rýnský 2003 p.s. (Vinné sklepy Valtice), evokující návštěvu dámského kadeřnictví (63,5 b.). Avšak do třetice  archivace  :  Ryzlink  rýnský  1999  p.s.  (Vinařství  Komarov,  Ivančice)  voněl  po  topince s roztopeným máslem a medem, chutnal svěže a dozníval jako jitrocelový sirup. Šampión hodnocení (91 b.) a zlatá medaile K.A.H.A.N.u !

Závěrečný duel polosladkých vzorků vyzněl lépe pro víno ze Salonu ČR 2006/2007, když medovou pláství vonící Hibernal 2005 (Vinselekt Michlovský) (86,5 b.) porazil mandarinkově-meruňkový Hibernal 2006 v.z. h  (Vinařství Baloun, Velké Pavlovice) (84 b.), zlatého medailistu brněnského Vinum Juvenale 2006, stříbrného medailistu pařížského Vinalies Internationales 2007, a také vítěze nominačního večera ostravských kardiologů. V Ostravici nyní získaly zaslouženě oba vzorky diplomy za stříbrnou medaili.

V někdejší beskydské vile barona Rothschilda („house wine“ Mouton Cadet !) obstaralo po vyhlášení výsledků doprovod k odtajněným vzorkům  carpaccio  z hovězí  svíčkové, libanonský chléb  plněný sýrem  a křenem,  filátko  z uzeného  pstruha  s  brusinkovou  šlehačkou,  norský  losos  s bylinkami, brokolicí a mandlemi, králičí hřbet na smetaně se šalvěji a konečně sýrový dort s meruňkami.

 


 

Hodnocení ve formátu Excel