XVII. výroční zpráva činnosti klubu

Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů neboli K.A.H.A.N.® byl založen 13. května 2002 jako občanské sdružení ostravských vínobuditelů. Funkci čestného prezidenta zastával pan profesor Vilém Kraus. Během sedmnácti let uspořádali členové klubu 72 odrůdových degustací vín, posoudili 1625 nominovaných vzorků, udělili 9 velkých zlatých, 146 zlatých, 421 stříbrných a 126 bronzových medailí (od roku 2015 již nejsou bronzové medaile udělovány). Vína nominují jednak samotní porotci, jednak úspěch na nominačním večeru degustační skupiny ostravských kardiologů. Anonymnímu hodnocení stobodovým systémem Mezinárodní unie enologů předchází enologicko-ampelografická přednáška a završením každé řádné schůze klubu je eno-gastronomické snoubení pod taktovkou členů konvivia Slow Food® Moravia a šéfkuchařů Zámku Zábřeh, Clarion Congress Hotelu (dříve Atom), beskydského hotelu Zlatý orel, Harendy u Barborky, restaurantů Bernie´s (dříve Koras), Espana, Noble a Pata Negra, hotelů Jan Maria, Imperial, City-City, Harmony Club, Nikolas, Best a Vista, koblovského sklepa Vinařství Ambrož a vinotéky Vínko Konečný. Mimořádné schůze klubu byly zasvěceny vínům Beneluxu, Skandinávie, Pobaltí, Gruzie, Indie, Velké Británie, Blízkého i Dálného Východu, kultivarům Vitis rotundifolia, Vitis aestivalis, Vitis labrusca, nadějným novošlechtěním i archaickým odrůdám. Výjezdní zasedání mapovala vinohrady od gruzínské Kachetie a Imeretie přes Užhorod, Transylvánii, Srbsko a Somló po Lipsko a francouzskou Juru, dánský Bornholm a švédské Skåne, od polského Jasla přes běloruský Pinsk a lotyšskou Sabile k finskému Kyttälä a souostroví Åland. Každoročním vrcholem činnosti, a také oslavou výročí založení klubu je Cuvée Ostrava – jediná mezinárodní soutěž vín na severu Moravy.

A co vše ostravští vínobuditelé zažili v sedmnáctem roce existence klubu?

Cuvée 2018 Ostrava – šestnáctý ročník ojedinělého mezinárodního konkurzu kupáží, asambláží a známkových vín se konal ve dnech 16. a 26. dubna 2018. Hodnocení vín proběhlo v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích. Odborné komise pod vedením prof. Fedora Malíka, doc. Josefa Balíka, Vladimíry Mrázové a Evžena Kašpárka posuzovaly 160 vín ze 12 zemí. Titulem šampióna bílých vín bylo oceněno slovenské cuvée Chardonnay a Pinotu blanc Ferdinand Fussmann Pannonia 2015 (Vinárstvo Golguz, Hlohovec). Šampiónem červených vín se stala izraelská Assemblage Eitan 2013 (Barkan Wine Cellars, Kibbutz Hulda) z Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Syrahu. Tituly Národní vítěz ve výše uvedených kategoriích obdržela cuvée Chardonnay-Pinot blanc Gourmet 2015 výběr z hroznů (Spielberg CZ, spol. s r.o., Archlebov) a Grande Theodor 2017 moravské zemské víno (Vinařství Otto Ilčík, Čejkovice), vyrobené z odrůd André a Pinot noir. Vítězem kategorie polosuchých, polosladkých, sladkých a likérových vín bylo velkou zlatou medailí oceněné Cuvée Premium 2015 výběr z hroznů (ZD Němčičky) na bázi Chardonnay a Sauvignonu. Vítězem kategorie růžových vín se stala kupáž Frankovky a Cabernetu Moravia La Guerre 2015 pozdní sběr (Vinařství Válka, Nosislav). Vítězem kategorie šumivých vín byla Maria Magdalena Blanc de Noirs Brut Nature (Proqin s.r.o., Velké Němčice), asambláž Pinotu noir, Frankovky a Svatovavřineckého. Izraelské vinařství Barkan Wine Cellars získalo ocenění za Nejlepší kolekci vín. Laureáty ceny Mezinárodní organizace novinářů a pisatelů o víně FIJEV Prix CZ, která byla v Ostravě udělena již podvanácté, bylo v amforách školené rakouské cuvée Sauvignonu, Chardonnay a novošlechtění Muscaris Maro 2013 (Ploder-Rosenberg, St. Peter a. O.), spolu s moldavskou kupáží Cabernetu Sauvignon, Merlotu a Cabernetu franc Sinodrea Matur Reserva 2014 (Vinaria Nobile / dovozce Polarm s.r.o.). Komise veřejnosti nejvýše ocenily štýrskou asambláž odrůd Sauvignon, Muškát žlutý, Tramín červený a Muscaris Aero 2013 (Ploder-Rosenberg, St. Peter a. O.) a izraelské červené známkové víno Altitude 624 2013 (Barkan Wine Cellars, Kibbutz Hulda) na bázi Cabernetu Sauvignon. Milovníci vín mohli veškerá soutěžní vína ochutnat na výstavě vín v prostorách Zámku Zábřeh v Ostravě.

Výjezdní zasedání tentokrát cílilo na vínobuditeli dosud neprobádaný Balkán a vína Srbska (Vinarija Tonkovič, mj. Kadarka Rapsodija 2013; Oszkár Maurer, Hajdukovo, mj. Kővedinka 2016, Bakator 2016, Fodor Rizling 2015; Vinarija Zvonko Bogdan, mj. Rosé Merlot 2017; Vinarija Petra, mj. Traminac 2016; Milijan Jelič, Valjevo, mj. Morava 2016, Morange 2015; Vinarija Kiš, mj. Portugiezer 2016; Vinarija Kosovič, mj. Italijanski Rizling 2016; Podrum Petkovič, mj. Sila 2017) via vulkány Somló (Barcza Pincészet, mj. Furmint 2015; Stephan Spiegelberg, mj. Furmint 2015, Juhfark 2015, Hárslevelű 2014; Somloi Vándor, mj. Juhfark 2017; Kreinbacher Birtok, mj. Kőkonyha Olaszrizling-Furmint-Hárslevelű 2009) a Badacsony (Folly Arborétum, mj. Budai Zőld 2017; Szeremley Birtok, mj. Keknyelű 2006). 

Mimořádná schůze s podtitulem „Není orange jako orange” mapovala fenomén vín čtvrté barvy. Oranžová alias jantarová vína zosobňují červené alter ego bílých moštových odrůd (analogicky lze vína růžová považovat za bílé alter ego modrých hroznů). Na zavínění a pro srovnání reduktivní archaické Orangetraube (tj. Pomerančové) Weingut Zahel Orange „T”, a pak již pétillant-naturel Weingut Fuchs und Hase, ”oranžády” Petry Brédové, Vinařství Aurora, rakouských Hofbauer-Schmidt, maďarského Somloi Vándor, rumunského Crama Bauer, slovenských Mátyáse Andráse a Matúša Vdovjaka, vína z amfory Landauer-Gispergen španělské tinajas Loxarel, jakož i autentické gruzínské kvevri Niky Bakhiy.

Navoněné příslušníky pestré starobylé rodiny Tramínů, tj. Tramín červený a Tramín kořenný, posuzoval klub K.A.H.A.N. již r. 2002, r. 2008 a r. 2012. Na sklonku loňského léta přišel poprvé na řadu doyen rodu, méně aromatický Savagnin alias Tramín bílý (staročesky Brynšt), a paletu barev obohatily módní tóny oranžové… Přístřeší amatérským porotcům poskytl zbrusu nový ostravský restarurant Noble a šampiónem hodnocení se stal biodynamický jurský Arbois Savagnin 2014 (Bénedicte & Stéphane Tissot, Francie). Národním vítězem byl Oranž Tramín 2016 moravské zemské víno (Petr Marada, Mikulčice).

Skupina kultivarů s okcitánskou koncovkou „et” (odkaz na drobné bobule), jejichž souhrnný název odvozují jedni od latinského „caput nigre” (ve smyslu keř révy, plodící modré hrozny) a druzí od karmínové „bordó” barvy vín (jazyková mutace carménére), byla vínobuditeli posuzována několikrát. Vždy však šlo o mono-odrůdová klání Cabernetu Sauvignon (r. 2002, r. 2006 a r. 2013) a Cabernetu Moravia (r. 2006 a r. 2012). Poprvé všechny dohromady byly kabernety, ať už „divoké”, „pravé”, „hybridní” či „morávky”, hodnoceny ve slezskoostravském hotelu Jan Maria loni v říjnu. Jednalo se o tři desítky vzorků z 12 zemí a nejen Novému světu vypálil rybník Cabernet Sauvignon Barrique 2015 výběr z hroznů (Štěpán Maňák, Žádovice).

Zimní výjezdní zasedání otevřela návštěva Vinařství Trpělka & Oulehla (mj. Frankovka Na Nivách 2018 pozdní sběr) v Nových Bránicích. Druhý den zahájila vína Rodinného vinařství Beneš (mj. Merlot 2018 výběr z hroznů) na Podluží, a pak už následovalo Mikulovsko: Kolby Pouzdřany (mj. Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběr), valtické Vinařství Obelisk (mj. Sauvignon 2017 pozdní sběr) a lednické Domaine Eisgrub (mj. Tramín červený Orange 2017). Zpestřením programu byla ochutnávka spontánně kvašených piv stylu lambik, gueze a kriek mikulovského mikro-pivovaru Wild Creatures (mj. Tears of St. Laurent) a jeho završením degustace ve Vinařství Starý vrch (mj. Veltlínské zelené 2016 pozdní sběr) v Hustopečích.

Derniéra Svatovavřineckého? Ještě ne, přestože sehnat alespoň dva tucty atraktivních vzorků nejrozšířenější modré odrůdy českých a moravských vinic dá práce čím dál víc. Českými a moravskými vinaři domestikovaný, původem francouzský kultivar, jehož jedním z rodičů byl Pinot noir, testovali vínobuditelé poprvé r. 2003, poté r. 2008 a r. 2014. První letošní seanci K.A.H.A.N.u premiérově hostil tapas restaurant Pata Negra. Titul šampióna moravským a českým vinařům vyfoukl Thermenregion St. Laurent 2015 (Weingut Dopler, Rakousko). Nejlépe hodnoceným moravským vzorkem bylo Svatovavřinecké 2016 pozdní sběr (Moravíno s.r.o., Valtice) a nejlepším českým Svatovavřinecké 2014 (Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem s.r.o.).

 

Kompletní výroční zpráva ke stažení ve formátu pdf zde.