Neuburské – Veltlínské červené rané

Podzimní setkání Klubu ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. bylo věnováno Neuburskému a Veltlínskému červenému ranému, tedy dvojici kultivarů, které z našich vinohradů pozvolna mizí. Neuburské bylo dokonce členy konvivia Slow Food® Moravia nominováno do Moravské Archy chuti.

Neprávem podceňovaný sourozenecký pár (obě odrůdy vznikly náhodným opylením Veltlínského červeného Sylvánským zeleným) byl náplní setkání místních vínobuditelů poprvé před šesti lety. V roce 2005 byly nejlépe hodnoceny Veltlínské červené rané 2003 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice) a Neuburské 2004 kab. (Milan Sůkal, Nový Poddvorov). Kolekce Veltlínského červeného raného (alias Večerky) byla tehdy v konečném součtu úspěšnější.

Tentokrát se na ostravských Bazalech v hotelu Best sešlo 13 vínobuditelů a 26 suchých či polosuchých vzorků, které nominovali samotní porotci, nebo které uspěly na nominačním večeru degustační skupiny ostravských kardiologů. Hodnotilo se anonymně standardní stobodovou stupnicí pouze se znalostí ročníku (odrůda nebyla deklarována). Pro celkové pořadí rozhodující byl medián bodů udělených jednotlivými členy poroty (sekundárním kritériem byl prostý bodový součet).

Roli nultého společně hodnoceného vzorku sehrálo Neuburské 2010 p.s. (Josef Dofek, Vranovice) s vůní zeleného jablka a trochu rustikální dochutí (80 b.). Očekávání nenaplnil vítěz nominačního večera ostravských kardiologů, Veltlínské červené rané 2010 kab. (Vinařství Volařík, Mikulov), snad až příliš podbízivě banánový a limetkově svěží (79 b.). Na medaili nedosáhl ani minerální pepřnatý Frühroter Veltliner 2010 (Weingut Hiedler, Langenlois) z Dolních Rakous (82 b.), ani Veltlínské červené rané 2010 p.s. (Vinařství Kovacs s.r.o, Novosedly), polosuché víno s vůní červených letních jablíček (80 b.). Medailově se zablýsklo teprve v případě Kalkofen Federspiel Neuburger 2010 (Weingut Nothnagl, Spitz / Donau). Rakouský vzorek z Wachau zavoněl skořicí, hruškami i sušeným ovocem (83 b.). Zlato z loňských Vinařských Litoměřic neobhájilo příjemně pitelné medově-perníčkové Neuburské 2010 p.s. (Vinařství Šoman, Dolní Dunajovice; 80 b.). Chuťově bohatému Neuburskému 2010 p.s. (Vinařství Proqin, Velké Němčice) nikterak neprospěly travnaté až chřestové tóny ve vůni (79 b.). Propadl raritní vzorek mateřské odrůdy obou hodnocených kultivarů: Překvapivě již unavený, tělnatý Alte Reben Roter Veltliner 2010 (Weingut Hofbauer – Schmidt, Hohenwarth), evokující v dochuti připálené máslové sušenky (75 b.).

Petrolejem a senem vonělo Neuburské 2009 kab. (Vinné sklepy Lechovice, spol. s r. o.), jistě lepší víno než etalon odrůdy, kterou v Lechovicích (soudě dle údajů na etiketě) mylně považují za křížení Burgundského bílého a Sylvánského (76 b.). Jemně peprmintové Neuburské 2009 kab. (František Mádl, Velké Bílovice), víno atraktivní sluníčkové barvy, bylo průměrné co do plnosti i bodového zisku (79 b.). Šalvějově-bylinkové Veltlínské červené rané 2009 p.s. (Vinné sklepy Lechovice, spol. s r. o.) zaútočilo na bronz méně úspěšně než tiskařský šotek na jeho etiketu (82 b.). Na bod stejně dopadlo mohutné, punčově-vanilkové Neuburské 2009 p.s. (Josef Dufek, Svatobořice – Mistřín), zástupce Salonu vín České republiky 2011, medailista Valtických vinných trhů, Vinných trhů Pezinok a Vinařských Litoměřic (82 b.). Stříbro v Ostravě získalo líbivé, svěží, hruškově-ananasové Veltlínské červené rané 2009 p.s. (Pavel Binder, Rakvice) pocházející z 25 let staré vinice (84 b.). Pozitivní trend pokračoval. Vice-šampiónem ostravských vínobuditelů se stalo Neuburské 2009 p.s. (Vinařství Čech, Tvrdonice): Aroma zralých citrusů, chuť marcipánu, bronz Valtických vinných trhů 2010 a jedna z nejvkusněji řešených ryze moravských etiket (86 b.). Bronzová medaile zbyla na rakouský opulentní a delikátně vanilkový Terrassen Spitz Neuburger 2009 (Domäne Wachau, Dürnstein; 83 b.).

Nitranské zlatavé Veltlínske červené skoré 2008 kab. (Vinidi s.r.o., Bratislava), stříbrné z Vitis aurea Modra i Valtických vinných trhů 2009, pozvolna opouštělo vrchol zralosti (81 b.). Jakostní Neuburské 2008 (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), zástupce Salonu vín České republiky 2010, doprovázelo aroma manga a jiného tropického ovoce, plnost, délka, svěžest i máslové tóny. Složité, přesto ve vzácné shodě všech porotců pozitivně hodnocené víno obdrželo stříbrnou medaili (85 b.). Neuspělo Veltlínské červené rané 2008 p.s. (Martin Hanzlíček, Ořechov), produkt vinaře-zahrádkáře, prezentující se květinovým buketem, živočišností a štiplavým dozníváním (74 b.). Vysokou pitelností naopak oplývalo stříbrnou medailí oceněné, harmonické a vyzrálé Neuburské 2008 p.s. (Flodr František & Zdeněk, Žabčice) s jemnou vůní marcipánu (84 b.). Zklamáním bylo světle zlatožluté polosuché Neuburské 2008 p.s. (Vinařství Lahofer a.s., Dobšice), které jako druhé postoupilo z nominačního večera ostravských kardiologů: Namísto medu jablečný cider, namísto minerality hořčina. Inu: „Není láhev jako láhev“ (74 b.).

Stříbrnou medaili získalo novošlechtění (Veltlínské červené rané je jeho dědečkem z matčiny strany) Malverina 2007 p.s. (Vinselekt Michlovský a.s.). Absolutně nejvyrovnaněji hodnocené víno dne, pyšnící se zlatem AWC Vienna 2010 a titulem Česká biopotravina roku, zaujalo kořenitou vůní s dotekem vanilky a šťavnatou hruškově-broskvovou chutí (85 b.). Vysokou laťku překonal už jen šampión ostravských vínobuditelů, zlatý medailista Terravino Israel a Valtických vinných trhů 2008, stříbrný medailista Vinalies Internationales Paris a reprezentant Salonu vín České republiky 2009, Neuburské 2007 v.z h. (Tomáš Krist, Milotice). Polosuché víno na vrcholu zralosti provázelo aroma sušených meruněk a ananasu, vyvážená chuť a kytice sušeného kvítí v dlouze doznívající dochuti (86 b.). Za zenitem naopak bylo Veltlínské červené rané 2006 v.z h. (Vinařství Josef Valihrach, Krumvíř) s tabákovou vůní a zvětralou chutí, oceněné před lety Plata Zarcillo ve Španělsku (74 b.). Veltlínské červené rané obecně prostě není určeno k archivaci. Na rozdíl od Neuburského: Perfektně do zlatova vyzrálé Neuburské 2006 p.s. (Vinařství Kovacs, Novosedly) ze Staré hory, vonící medem a právě z trouby vytaženou bublaninou, víno ze Salonu vín České republiky 2008 a nositel stříbra AWC Vienna 2007, obdrželo v Ostravě bronzovou medaili (83 b.). O bodík méně získalo plné, harmonické, oříškové Neuburské 2005 v.z h. (Vinařství Čebav, Tvrdonice) s dochutí připomínající bon-pari, vítěz kategorie Vinum Juvenale, stříbrné na Valtických vinných trzích 2006 a zlatý medailista Vinařských Litoměřic 2007, nominované do Salonu vín 2006/2007 (82 b.). Na medaili nedosáhl závěrečný vzorek, nenápadně petrolejově-ryzlinkové Neuburské 2004 p.s. (Vinařství Líbal, Horní Dunajovice) s nečekaně pikantní kyselinkou (76 b.).

Snoubení odtajněných vzorků s připraveným menu proběhlo pod taktovkou ostravského hotelu Best. Vínobuditelé a zástupci moravského konvivia Slow Food® vyzkoušeli např. chřestové farfalle, filátko z kapra podle Petra Voka, uzenou plec s křenovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, či hrušku plněnou rokfórovou pěnou.

 


 

Champion & Vice-Champion

Neuburské 2007 v.z h. (Tomáš Krist, Milotice)
Neuburské 2009 p.s. (Vinařství Čech, Tvrdonice)

Stříbrná medaile

Neuburské 2008 (Vladimír Tetur, Velké Bílovice)
Malverina 2007 p.s. (Vinselekt Michlovský)
Veltlínské červené rané 2009 p.s. (Pavel Binder, Rakvice)
Neuburské 2008 p.s. (Flodr František & Zdeněk, Žabčice)

Bronzová medaile

Terrassen Spitz Neuburger 2009 (Domäne Wachau, Dürnstein)
Neuburské 2006 p.s. (Vinařství Kovacs, Novosedly)
Kalkofen Federspiel Neuburger 2010 (Weingut Nothnagl, Spitz / Donau)

 

Hodnocení ve formátu Excel