Hibernal – Kerner

Ryzlinková novošlechtění obvykle pocházejí od našich západních sousedů. Nejinak je tomu u Kerneru, čtvrté nejrozšířenější odrůdy v Německu, a Hibernalu, který je oblíbencem středoevropských biovinařů.

Ostravští vínobuditelé vína těchto odrůd hodnotili společně s Ryzlinkem rýnským již v říjnu 2007. Tehdy nejlépe uspěl Hibernal 2005 z Vinselektu Michlovský. Na sklonku září se v ostravském restaurantu Koras setkalo 15 porotců a 25 vín reprezentujících Kerner (10 vzorků) a Hibernal (15 vzorků). Vína byla nominována buď porotci, nebo úspěchem v nominačním večeru degustační skupiny ostravských kardiologů. Posuzována byla stobodovou stupnicí anonymně, pouze se znalostí ročníku a jakostního zatřídění (odrůda zůstala utajena). Rozdělena byla do dvou kategorií: vína suchá a polosuchá (14 vzorků), vína polosladká a sladká (11 vzorků). Pořadí určoval medián bodů, v případě jeho rovnosti bodový součet. Vzhledem k nezdravému trendu přemíry vín s vyšším zbytkovým cukrem v nabídce tuzemských vinařů bylo rozhodnuto udělit titul šampiona pouze vínům v kategorii vína suchá a polosuchá.

Společně posuzovaným „nultým“ vzorkem byl Hibernal 2011 p. s. (Ing. Luděk Botur, Strážnice). Šroubovací uzávěr a sympatické doporučení konzumace do jednoho roku doprovázely vysoce aromatické, svěží víno akátově-lipového profilu, což byly dostačující atributy pro zisk bronzové medaile (82 b.). První samostatně hodnocený vzorek byl nakonec třetím nejlepším kernerem: Medově-hřebíčkový Kerner 2011 p. s. (Radomil Baloun, Velké Pavlovice), stříbrný na VinoFem Šoproň, překvapil svou vyzrálostí a dochutí evokující pomelo (81 b.). Úspěšná série pokračovala. Pomyslné stříbro v Ostravě vytěžil Kerner 2011 p. s. (Víno Hort), extraktivní elegantní víno s atraktivním buketem tropického ovoce i zeleného jablka (85 b.). Šampionem hibernalů se vzápětí stal aktuální zlatý medailista prestižního Vinalies Internationales v Paříži, Hibernal 2011 p. s. (Leoš Horák, Vrbice), jenž nabídl delikátní meruňkovou vůni, kulatou a harmonickou chuť, spolu s velmi dlouhým minerálním dozníváním (84 b.).

O rok starší vína většinou na medaili nedosáhla. Loňský bronzový medailista slováckého předkola Národní soutěže vín Hibernal 2010 p. s. (LIVI) doplatil na nečisté aroma (78 b.), reprezentant letošního Salonu vín, Hibernal 2010 p. s. (Metroflora), na nižší harmonii (78 b.). Potenciální bronz zbyl na Hibernal 2010 v. z h. (Petr Skoupil, Velké Bílovice), pevně stavěné víno citrusově-ananasové chuti a kořenité vůně sušených bylin (80 b.). Kondice a agresivní anýzový dozvuk  zradily Hibernal 2010 p. s. (Tomáš Veverka, Čejkovice), kdysi úspěšný na Vinum Juvenale (79 b.). Uspěl až vítěz nominačního večera degustační skupiny ostravských kardiologů a porotci nejčastěji nominovaný vzorek, stříbrný medailista AWC Vienna Kerner 2010 p. s. (Mikrosvín Mikulov, a. s.). Téměř dokonale vyvážené víno s příjemnou bylinkově-pomerančovou vůní a šťavnatou dochutí povzbuzující k dalšímu doušku se stalo jednoznačným šampionem ostravských vínobuditelů (87 b.).

Průměrné byly výsledky vín zrajících na lahvi již několik let. České zemské víno Kerner 2009 (Mělnické vinařství Kraus) se představilo jako jemně citrusově-zemité s dobrou strukturou a oxidativní dochutí (78 b.). Minerální, ohnivý (alk. 14 % obj.) a současně perzistentní Kerner 2009 v. z h. (Bc. Luděk Vondrák, Mělník-Mlazice) s hutnou vůní kompotovaného ovoce došel až na práh bronzového ocenění (80 b.). Obdobného výsledku dosáhl medailista z Poysdorfu a Pezinku, Hibernal 2009 v. z h. (Tomáš Krist, Milotice), jehož těžší květnaté aroma přecházelo v širokou a poněkud plochou chuť vína pozvolna opouštějícího vrchol zralosti (81 b.). Únavou trpěl rovněž pozdněsběrový Kerner 2008 (František & Zdeněk Flodrovi, Žabčice), doprovázený vůní lipového čaje i sotva zřetelnými muškátovými tóny (78 b.). Hibernal 2007 p. s. (LIVI), před lety oceněný ve Veroně zlatem, upoutal pozornost vůní petroleje, chutí marcipánu i dosud živou kyselinkou (81 b.).

Po krátké pauze k restituci chuťových pohárků přišla na řadu vína s vyšším obsahem zbytkového cukru. Společně hodnocený kalibrační vzorek, jímž byl ovocitý, čistý a nekonfliktní Hibernal 2011 p. s. (Vinařství Šabata) ze Zaječí, obdržel po zásluze stříbro (84 b.). Následoval znojemský polosladký Kerner 2011 p. s. (Vinařství Hanzel), prezentující se plností, chutí tmavého medu, zralých citrusů i jemně nahořklým závěrem (80 b.). Bronzové medaile vybojovala trojice vín z Čejkovic: Hibernal 2011 v. z h. (Jindřich Opluštil, Čejkovice) za buket lučního kvítí a opulentní grapefruitové patro (82 b.); Hibernal 2011 v. z h. (Zdeněk Fojtík, Čejkovice) za aroma žluté broskve a chuť připomínající bon pari (82 b.); Hibernal 2010 p. s. (Ing. Jakub Šamšula, Čejkovice), zástupce Salonu vín České republiky, za ukázkovou vůni hluchavky, černého rybízu a u polosladkých vín tolik žádoucí svěží kyselinku (82 b.). Medailové ambice nenaplnil slovácký polosladký Hibernal 2011 v. z h. (Bronislav Grmolec, Hovorany), úspěšný v řadě letošních soutěží (Valtické vinné trhy, Víno & Delikatesy, Víno Bojnice, Festwine). Uvedl se vůní žlutého melounu, ryngle a plnoštíhlým tělem, bohužel v dochuti vládla hořčinka (79 b.). Jen o bod více získala ambiciózní vína z Mikulovska: Delikátně medově-mandarinkový Kerner 2011 v. z h. (Vinařství Dufek, Svatobořice-Mistřín), oceněný na Weinparade Poysdorf, Vinných trzích Pezinok, Vitis Aurea Modra a Víno Bojnice (80 b.), a také perníkově-meruňkový, plnější, ohnivější Kerner 2011 v. z h. (Vinařství Volařík, Mikulov) z kultovní vinice Železná (80 b.). Kerner 2011 v. z h. (Ing. Zdeněk Peřina, Mikulov), jehož naštěstí málo intenzivní vůně oscilovala mezi lepidlem Kanagom (těkavé kyseliny) a nastrouhaným jablkem (oxidázy), dokonce balancoval na hraně vyřazení (65 b.). Pomyslný bronz vybojoval ještě Hibernal 2011 v. z h. (Víno Hruška, s. r. o.) z Blatničky, a to zásluhou nevtíravé vůně černého bezu, relativní lehkosti a chuti červeného pomeranče (83 b.). Závěrečný český zemský Hibernal 2008 (Mělnické vinařství Kraus) totiž patřil ke kontroverzním vzorkům: sušené bylinky, máslové i petrolejové tóny ve vůni, nižší harmonie a heřmánkově-mandlová dochuť (78 b.).

Po vyhlášení výsledků následovalo snoubení ryzlinkových novošlechtění a menu Koras restaurantu, zahrnujícího tartar z čerstvého tuňáka s bruschettou, bramborový krém s černým lanýžem, maďarská kachní prsa s čočkovým frikasé a tymiánovým jus a čerstvé maliny s vanilkovým mascarpone.

 


 

ŠAMPION

Kerner 2010 pozdní sběr (Mikrosvín Mikulov)
Hibernal 2011 pozdní sběr (Leoš Horák, Vrbice)

STŘÍBRNÁ MEDAILE

Kerner 2011 pozdní sběr (Víno Hort, Dobšice)
Hibernal 2011 pozdní sběr (Vinařství Šabata, Zaječí)

BRONZOVÁ MEDAILE

Hibernal 2011 výběr z hroznů (Víno Hruška, Blatnička)
Hibernal 2011 pozdní sběr (Ing. Luděk Botur, Strážnice)
Hibernal 2011 výběr z hroznů (Jindřich Opluštil, Čejkovice)
Hibernal 2010 pozdní sběr (Ing. Jakub Šamšula, Čejkovice)
Hibernal 2011 výběr z hroznů (Zdeněk Fojtík, Čejkovice)

 

Hodnocení ve formátu Excel