Chardonnay

Populární odrůda, ztvárňující pro mnohé konzumenty vína na světě (podobně jako Műller-Thurgau pro řadu našich spotřebitelů) roli synonyma bílého vína, byla hlavním tématem jarního setkání ostravských vínobuditelů v KORAS Restaurantu.

Každý z amatérských hodnotitelů doručil organizátorům láhev svého oblíbeného Chardonnay, jeden ze vzorků byl vítězem nominačního večera degustační skupiny ostravských kardiologů. Hodnotilo se Vedelovým penalizačním systémem pouze se znalostí ročníku ve dvou kategoriích (podle obsahu zbytkového cukru).  Konečné  pořadí  určil  medián  trestných  bodů  jednotlivých porotců,  v případě stejného mediánu u více vzorků rozhodoval průměr trestných bodů.

Nemilosrdný penalizační systém se málem projevil už při společném hodnocení „nultého“ vzorku, kdy se porotci jen těsným výsledkem hlasování rozhodli udělit „velmi dobrou“ za harmonii chuti : voňavé, minerální a citrusově svěží Chardonnay 2005 p.s. (Moravíno Valtice) tak přece jen získalo titul více- šampióna (16 tr.b.). Méně aromatické, ale odrůdově více typické máslové Chardonnay 2005 p.s. sur lie (Vinařství Trpělka & Oulehla) vybojovalo bronzovou medaili (18 tr.b.), stejně jako extraktivní Chardonnay 2005 p.s. (Sonberk) s tóny manga a pomerančů (17 tr.b.). Pětici „nesladkých“ medailistů doplnilo jednak světle zlatožluté Chardonnay 2002 v.z h. (Vinařství Springer), víno stále ještě velkého zracího potenciálu s  vůní kandovaného ovoce a  dochutí karamelu (18 tr.b.), jednak držitel zlaté medaile Concours Mondial de Bruxelles, Chardonnay 2002 v.z h. (Vinařství Josef Valihrach), vzorek oplývající plností, harmonií a perzistencí (18,5 tr.b.).

Restrikce medailí na maximálně třetinu počtu soutěžních vzorků připravila o diplom (a ušetřila K.A.H.A.N.u poštovné za oceán) líbivě vanilkové chilské „Toffifee“ Reservado Chardonnay 2005 (Luis Felipe Edwards) (19 tr.b.). Sympaticky upřímná etiketa doporučovala konzumaci do 12-18 měsíců, což ostře kontrastovalo s nemravným doporučením archivovat fermeží vonící  a  již  nyní životem značně znavené Chardonnay 2005 v.z h. (Vinařství Černý) 10-12 let (33 tr.b.). Příliš brzy po lahvování bylo naopak hodnoceno Chardonnay 2005 v.z h. (H.Glosová,Collegium Vinitorum) s velmi nízkou intenzitou vůně i štiplavou dochutí (21 tr.b.), dominantní a pálící alkohol (14,5 % obj.) pak poškodil mohutné Chardonnay 2005 v.z h. (Tanzberg Mikulov) s jemnou vůní tropických plodů (24,5 tr.b.).

Členové Salonu vín ČR 2005/2006 : bábovkově-citrusové Chardonnay 2004 p.s. (Vinařství Baloun) (20 tr.b.) a lískově-oříškové Chardonnay 2000 p.s. (Neoklas Šardice) (22 tr.b.), patřili k nejpitelnějším vzorkům, plností však nemohli konkurovat medailistům. Zklamalo nečisté jihoafrické Chardonnay 2000 (Deetlefs) (29 tr.b.) a polomrtvé Chardonnay 2002 p.s. (Vinařství rodiny Špalkovy) (34,5 tr.b.). Pachuť korku potopila Chardonnay 2000 p.s. (ZD Sedlec) (44 tr.b.) i Chardonnay 2005 p.s. (Habánské sklepy) (41 tr.b.), prvního zástupce vín s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Další dva vzorky v kategorii polosladkých vín medaile minuly o pověstný chloupek (19 tr.b.) : Chardonnay 2004 v.z h (Vinařství Maděřič) bylo o trochu plnější, Chardonnay 2005 v.z h. (Vinařství Kovacs) zase něco voňavější. Láhev prvně jmenovaného se přitom blýskala medailemi jako pověstný maršál Žukov (vítěz kategorie Vinum Juvenale 2004, zlatá medaile Forum Moravium 2005, šampión Víno  a  lidé,  Top  77  2005/2006, Salon  vín  ČR  2005/2006). Titul  ostravského šampióna  získalo grepově-heřmánkové Chardonnay 2005 v.z b. (Rodinné vinařství Martina Šebesty) z mikulovské podoblasti (15 tr.b.). Nebyl to úspěch první (Top 77 2005/2006), ani dosud největší (Salon vín ČR 2005/2006), ale jistě nejsevernější…

Po sečtení bodů a vyhlášení výsledků pokračoval enogastronomický večer snoubením všech ohodnocených Chardonnay a menu ostravského KORAS Restaurantu. Terinku z norského lososa a žlutoploutvého  tuňáka  pošírovanou  v řase  nori  s kapkami  limetkového  oleje  překvapivě  výborně doplnilo polosladké Chardonnay Vinařství Kovacs, žampionový krém jemněný smetanou doprovodil vyzrálý  vzorek  od  Josefa  Valihracha,  košíček  z máslového  těsta  plněný  brokolicí  a  gratinovaný sýrovou pěnou se ukázal být vhodný k mohutnému Chardonnay z Tanzbergu a partnerem kuřecí rolády s jemnou fáší a mozaikou z řeckých oliv a křepelčích vajíček bylo víno Neoklasu Šardice.

 


Hodnocení ve formátu Excel